Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijeme formiranja gradskog trga

Promatraču je danas neobičan pogled s visine na kazališnu zgradu prikazan na razglednici (gornja fotografija) koja nosi datum 1914. godine, a prenijeta je iz publikacije Odnekud se znamo, zar ne?, zasnovane na bogatoj zbirci starih razglednica Szabolcsa Prokesa. Osim što je najnovijim građevinskim intervencijama kazališna zgrada izmijenjena, danas je drugačiji izgled i neposrednog susjedstva. Naime, ulicu koja danas nosi ime cara Dušana (uz Gradsku knjižnicu) prije 110 godina činile su prizemne kuće koje su se nastavljale na kazališnu zgradu, kao što se vidi na staroj razglednici i vrijednom povijesnom dokumentu. 
Na razglednici je zabilježena 1914. godina, kada je ona vjerojatno bila u poštanskom prometu, ali je fotografija snimljena ranije, jer se izgled ovog dijela trga, između knjižnice i kazališta, značajno promijenio nešto ranije, 1912. godine, izgradnjom Gradske najamne palače. Tim činom je ujedno formirana ulica između kazališta i Gradske najamne palače. »Ime ove ulice skoro uvijek se vezivalo za blizinu zgrade pozorišta: od 1922. godine se zvala Pozorišna, da bi jedino u periodu 1938.-41. godine nosila naziv po jednom vojniku – pukovnika Živulovića. Za vrijeme Drugog svjetskog rata nosila je ime glumice Lujze Blaha, nakon rata je bila Kazališna, a od 1950. godine Branislava Nušića.« (Gradotvorci I, str. 29)
Grad je palaču izgradio doista impozantnom, s luksuznim stanovima, dva lifta, ateljeom u potkrovlju sa zidom u staklu i divnim ukrasnim detaljima i skulpturama na fasadi. Nažalost, nedavnim podizanjem visine kazališnog objekta upravo u tom dijelu kraj palače, lijepa fasada je gotovo nedostupna pogledima i nepravedno zanemarena, a uz to zapuštena i narušena i brojnim grafitima.
Građena je u povijesno važnom trenutku: Gradska kuća je upravo u potpunosti dovršena i uređen je trg između knjižnice i kazališta, prema planu napravljenom nekoliko godina ranije. U ove velike zahvate u centru Subotice uklopila se i izgradnja Gradske najamne palače, za koju su konkurirali najeminentniji projektanti, a pobijedila je ideja Pála Vadásza.
Razglednica nam prikazuje kako je ovaj dio trga izgledao neposredno prije gradnje palače i rušenja prizemnih kuća.   

  • Betoven maraton
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay