Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bile časne«

Sestre dominikanke Kongregacije sv. Anđela Čuvara posjetile su 11. lipnja Suboticu i Tavankut, te se susrele s biskupom Subotičke biskupije mons. Slavkom Večerinom, posjetile su časne sestre Kćeri Milosrđa, obišle vrtić Marija Petković – Sunčica koji djeluje u sklopu samostana, župu sv. Roka u Subotici, sudjelovale na oratoriju u Tavankutu, te posjetile Galeriju prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu.
U Biskupijskom ordinarijatu biskup Večerin susreo se s vrhovnom poglavaricom sestara dominikanki s. Jakom Vuco, te s. Manes Puškarić i ekonomom samostana u Subotici s. Nadom Ivanković. Tijekom razgovora biskup Večerin je istaknuo kako su biskupi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda na svom posljednjem susretu istaknuli važnost djelovanja redovnika i redovnica te da su biskupije otvorene za njihov povratak u župe i samostane.
Na području Subotičke biskupije djeluje više redovničkih zajednica čije su matične kuće u Zagrebu i na Korčuli. Biskup je ovom prilikom izrazio želju i pozvao sestre da uvijek misle na Bačku gdje dominikanke djeluju već više od 75 godina. Časna majka s. Vuco zahvalila je na lijepom prijemu i spremnosti Subotičke biskupije da podrži časne sestre dominikanke u njihovom radu.
Tijekom susreta s djecom i mladima, koji su imali oratorij u župi Presvetog Srca Isusova u Tavankutu, s. Manes je temeljem prispodobe o izgubljenoj ovci govorila o važnosti zajedništva u župi te nasljedovanja Isusa u svom svakodnevnom životu. Djeca su imala priliku postavljati pitanja te saznati odakle dolaze dominikanke. Na kraju susreta u Tavankutu djeca su dobila krunice koje izrađuju redovnice na Korčuli. 
U predvečerje istoga dana u župi sv. Roka u Subotici uslijedio je program za mlade i obitelji s djecom. Sve nazočne vjernike pozdravio je župnik mons. Andrija Anišić te zaželio dobrodošlicu sestrama dominikankama. U prvom dijelu susreta Kongregaciju sv. Anđela čuvara sestara dominikanki, uz foto-prezentaciju, predstavila je s. Manes Puškarić, koja je osim o svojoj Kongregaciji, govorila i o svom duhovnom zvanju i odazivu. U nekoliko riječi svoju odgovornu službu časne Majke predstavila je i s. Jaka. 
Pedesetak okupljenih vjernika, među kojima su bile zapažene obitelji s djecom, zadržalo se dugo u razgovoru i druženju, a svi oni zahvalili su »bilim časnama« na lijepom i sadržajnom susretu.
Sestre su tijekom boravka u Subotici bile u samostanu svojih sestara dominikanki koji još jedini (ovoga reda) djeluje u župi sv. Jurja u Subotici. 
Tomislav V. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika