Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kraljice još ljeljaju

Među mnogim običajima bunjevačkih Hrvata u Bačkoj su i kraljice, vezane uz blagdan Dova (Duhova) koji se slavi pedeset dana nakon Uskrsa. U pitanju je skupina djevojčica i djevojaka, u pratnji pastira (momaka), koja u povodu Duhova prolazi pjevajući ulicama i, kako se vjeruje, donosi blagoslov obiteljima. Djevojčice su odjevene u nošnju i na glavi nose krunu od cvijeća, koje simboliziraju proljeće. Pjevaju kraljičke pjesme spjevane u šestercu. Svaki stih se pjeva dva puta i kod ponavljanja dodaje se pripjev ljeljo (otuda termin ljeljanje). Smatra se da su te pjesme po svom izvoru vrlo stare, još iz predkršćanskog vremena. 
Običaj »kraljica« u bunjevačkih Hrvata danas živi u subotičkoj župi sv. Roka, kao i u Tavankutu, što se vidjelo i čulo i protekle nedjelje, 5. lipnja, na blagdan Duhova. 
U Keru smo imali priliku vidjeti i čuti kraljice koje su dijelom članice HKC-a Bunjevačko kolo te dijelom župljanke župe sv. Roka. Išle su ulicama Kera i pjevale kraljičke pjesme. Prethodno su bile na misi u kerskoj crkvi. Organizirali su ih i pripravili za nastup časna sestra Silvana Milan i voditelji folklora u HKC-u Senka Horvat i Marin Jaramazović. 
U Tavankutu ovaj običaj čuva mjesni HKPD Matija Gubec. Kraljice su tako i ove godine sudjelovale na blagdanskoj misi, a nakon toga pjevale kraljičke pjesme ispred crkve. U popodnevnim satima ljeljale su ulicama sela. Za njihovu pripremu bio je zadužen voditelj Gupčeva folklornog odjela Darko Prćić.
Običaj kraljica prakticiraju i šokački Hrvati. Najpoznatije su ljelje iz sela Gorjani kod Đakova, čiji je običaj proljetnoga ophoda 2009. upisan na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika