Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpora hrvatskih europarlamentaraca

Predsjednik Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković vratio se sa šestotjednog stažiranja u Uredu hrvatskog eurozastupnika Karla Resslera iz Hrvatske demokratske zajednice. Njegovo stažiranje i stručna praksa u Europskom parlamentu u Bruxellesu trajali su od sredine travnja do konca svibnja. 
»Tijekom boravka na stažu vidio sam kako funkcionira jedan veliki sustav kao što je EP. Upoznao sam se s načinom kako funkcionira Ured eurozastupnika, kako se zastupnik priprema za izlaganje na odborima i na sjednicama. Također, imao sam priliku biti uključen u organizaciju dvodnevnog boravka posjetitelja. Tijekom stažiranja najviše sam pratio Odbore unutar Europskog parlamenta i radio bilješke, točnije, sačinjavao sam izvješća o tome što su ostali eurozastupnici govorili te sam to dostavljao asistentima u Uredu. Asistenti eurozastupnika Resslera su Leon Leskovec i Ivona Lukač koji su bili mentori meni i kolegicama stažisticama tijekom stažiranja«, priča Piuković. 

Primjena znanja

Ovakvi studijski programi osnažuju kapacitete DSHV-a, a ujedno i hrvatske zajednice u Srbiji. Piuković ističe kako je u Bruxellesu stekao velika i vrijedna znanja i vještine koja će nastojati primjenjivati u radu stranke. 
»Ono što će biti prvo što ću pokušati implementirati u rad DSHV-a bit će veća vidljivost na društvenim mrežama. Imao sam priliku vidjeti kako se, nakon obraćanja eurozastupnika ili nakon pojedinih putovanja, po meni, na jedan poseban način kreiraju objave na Instragramu, Facebooku, Twitteru i na njegovoj internetskoj stranici. Važno je imati redovnu komunikaciju s ljudima i ići u korak sa suvremenim medijskim tokovima. Moramo zainteresirati ovdašnje Hrvate za ono čime se mi bavimo, a isto tako pohvaliti se postignućima. Jedino tako možemo računati na veću motiviranost kod njih i uključenost u programe koje radimo. Neizostavan kanal komunikacije su društvene mreže i objave koje će biti sažete i razumljive svima«, pojašnjava naš sugovornik.

Interes za naša pitanja

Piuković ističe kako je s eurozastupnikom Resslerom razgovarao i o problemima i izazovima s kojima se susreću Hrvati u Srbiji – od političkih razina pa do svakodnevnog života. 
»Sretan sam što je zastupnik Ressler pokazao veliki interes za naša pitanja. On je i prije mog dolaska na staž govorio o temama koje se tiču Hrvata u Srbiji, zatražio je reakciju Europske komisije zbog narušavanja prava hrvatske manjine kada je Skupština grada Subotice prihvatila inicijativu kojom se u službenu upotrebu uvodi bunjevački jezik. Ove godine nas čeka popis stanovništva te sam u razgovoru sa zastupnikom Resslerom predložio da bi njegov posjet Hrvatima u Srbiji uoči popisa bio i više nego značajan za naš narod ovdje. On je to s oduševljenjem prihvatio, te mi je zadaća, a i velika želja, da to i ostvarimo. Važno je da Hrvati u Srbiji imaju potporu hrvatskih europarlamentaraca. Koliko je važno biti u komunikaciji s eurozastupnikom i njegovim Uredom shvatio sam kada je u Europskom parlamentu bilo Izvješće o Srbiji, a izvjestitelj je bio Vladimír Bilčík. Imao sam priliku pratiti direktan prijenos te rasprave i nakon toga smo prokomentirali u Uredu aktualne teme koje se tiču proteklih izbora«, kaže Piuković. 

Nastavak prakse

Stažiranje Marina Piukovića kod eurozastupnika Resslera jedan je od rezultata dobre suradnje HDZ-a i DSHV-a, odnosno Mladeži dviju stranaka. 
»Mladež DSHV-a i Mladež HDZ-a surađaju zaista dobro i plodovi naše suradnje su vidljivi. S vodstvom Mladeži HDZ-a imam redovitu komunikaciju, a isto tako i s pojedinim članovima. Važno je održavati te veze jer ćemo našu uspješnu suradnju prenijeti na nove, mlađe generacije koje će, siguran sam, nastaviti suradnju za koju smo mi stvorili jake temelje. 
U DSHV-u se nadaju kako će ovaj program postati praksa te da će se uspjeti pronaći još prostora za stažiranje mladih političara u EP-u.  
»Ono što je prvo što sam zamolio eurozastupnika Resslera bilo je da nakon mog dolaska ovo bude praksa da svake godine šaljemo mlade na staž. Siguran sam da će i ostali eurozastupnici koji su članovi HDZ-a otvoriti prostor za naše mlade i već su krenuli razgovori na tu temu. Nama kao manjinskoj stranci od velike važnosti je podrška HDZ-a kao najsnažnije političke stranke u Hrvatskoj. Vlada Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem učinila je mnogo za Hrvate u Srbiji kao nitko prije, a isto tako i suradnja s ministarstvima u Hrvatskoj najbolja je u povijesti suradnje i zahvaljujući tome imamo niz pozitivnih rezultata. Vidimo kako je komunikacija od strane vlasti u Hrvatskoj s predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim u posljednje vrijeme učestala, osnažena je politička podrška, Vlada Hrvatske financira izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, izdvajaju se veća financijska sredstva za funkcioniranje naših institucija i udruga i još mnogo raznih projekata koji su nam potrebni da očuvamo naš hrvatski identitet«, kaže Piuković. 
S obzirom na bruxelleška iskustva, Piukovića smo pitali i koliko je Europska unija zainteresirana za manjinska pitanja, koliko su ona važna u njihovima politikama? 
»Pitanja manjina su u EP-u prisutna svakodnevno. Europska unija vodi računa o svakom pojedinicu bez obzira kako se on osjećao, samo je važno da poštuje vrijednosti za koje se Unija zalaže i pronaći će svoje mjesto«, kaže on. 

Benefiti Unije

U Srbiji je euroskepticizam u porastu, posebice s aktualnim ratom u Ukrajini. U tom kontekstu, s Piukovićem smo se dotaknuli i pitanja – vrijedi li se i zašto zalagati za ulazak Srbije u EU?
»Svakako da vrijedi, i to je jedan od glavnih narativa i naše političke stranke – da želimo vidjeti Srbiju u EU. To je velika obitelj koja se brine o svim svojim zemljama članicama. Veliki su benefiti biti član te obitelji. Gospodarski rast je brži, vladavina prava je veća, sloboda medija je osigurana. Veće su šanse za pronalazak zaposlenja i za studiranje u drugim državama članicama, što je za mlade i više nego korisno. Isto tako, postoji i financijska sigurnost za države članice. Kao pripadnik nacionalne manjine smatram da bi bilo dobro da se Srbija okrene tome putu, jer će to dovesti i do veće političke zastupljenosti ovdašnjih Hrvata. Mi smo trenutno bez sudjelovanja u vlasti i isključeni smo iz procesa donošenja odluka. To je naš najveći problem za koji vjerujem da bi mogao biti riješen ulaskom u EU. Da bismo osigurali bolje uvjete za život našim ljudima i da bismo zaustavili napuštanje rodnih kuća, moramo biti u prilici govoriti za stolovima gdje se odlučuje, a to je iz pozicije vlasti. A kada je riječ o ekonomskoj krizi koja je započela pandemijom virusa covid-19, pa se nastavila stanjem u Ukrajini, vidimo da EU osigurava pakete pomoći za svoje zemlje članice i sigurno će građani EU manje osjetiti ovu krizu nego oni koji su izvan Unije«, navodi Piuković. 
Osim radnog dijela, Piuković je u slobodno vijeme, vikendima, putovao i obilazio Belgiju. 
»To je, bit ću slobodan reći, sastavni dio staža. Putovanja nam otvaraju mogućnost da se upoznamo s kulturom i načinom života pojedinih regija i država, te kasnije možemo praviti usporedbu. Puno sam šetao, razgledao i razgovarao s ljudima koji tamo žive. Dobio sam uvid što znači živjeti u jednoj državi kao što je Belgija i to iskustvo mi je također dragocjeno«, kaže Piuković na kraju razgovora. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika