Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojnić na Danu Osječko-baranjske županije

Povodom obilježavanja Dana Osječko-baranjske županije u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku održana je, 2. lipnja, svečana sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća događaju je prisustvovala predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić na početku sjednice je istaknula kako se Dan Županije obilježava kao podsjetnik na 2. lipnja 1997. godine kada su se u Belom Manastiru, uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, u završnoj fazi procesa mirne reintegracije ovog dijela Republike Hrvatske u njezin ustavno-pravni poredak, na okupu našli predstavnici svih dijelova Županije. 
Prisutnima se obratio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je podsjetio na hrvatske branitelje i civile i njihovu žrtvu u Domovinskom ratu te naglasio kako su oni zaslužni »što danas ovdje stojimo ponosni na neovisnu Republiku Hrvatsku«. Anušić je, među ostalim, rekao i kako je od početka mandata 2017. godine poseban naglasak stavljen na pomoć Hrvatima izvan domovine: »Financiranjem i suradnjom na projektima i kulturnim manifestacijama te uzajamnim učestalim posjetima podupiremo zajedništvo hrvatskog naroda, očuvanje njihove bogate kulture i tradicije te nastojanja da ostvare puninu svojih prava, bilo kao nacionalne manjine ili konstitutivnog naroda«, kazao je.
Okupljenima su se obratili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Krunoslav Katičić. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika