Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Temelj za nova partnerstva

Ukupno 20 projekata, 40 partnera iz Hrvatske i Srbije i tri milijuna kuna za njihovu realizaciju. Tako u brojkama izgledaju prezultati Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, koji je realiziran prvi puta. Program pridonosi pružanju potpore Hrvatima u Srbiji i osnaživanju pograničnog područja Hrvatske, te potiče povezivanje, gospodarski oporavak i podizanje kvalitete života. Ugovore su projektni partneri potpisali u ponedjeljak, 6 lipnja, u Iloku. Prve razgovore o ovom programu vodili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, kako bi se našao način uključivanja Hrvata u Srbiji u projekte s partnerima iz Hrvatske.
Jačanje povezanosti Hrvata Baranje i Bačke, zajednička proslava 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša, opremanje kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, obnova Šokačke kuće u Sonti, izgradnja pastoralnog centra u Plavni, samo su dio od ukupno 20 odobrenih projekata za koje je sredstva osiguralo hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i Fondova Europske unije.
»Ministarstvo je pokrenulo ovaj pilot program prekogranične suradnje radi jačanja položaja Hrvata u Srbiji, njihovog povezivanje s partnerima u Hrvatskoj, bilo da su to jedinice lokalne samouprave, institucije, crkva, škole. Prvi put smo raspisali ovaj program i prema dodijeljenim sredstvima je jasno da je interes bio iznimno velik. Od planiranih dva milijuna kuna, u konačnici smo došli do tri milijuna. Cilj je krenuti u smjeru jačanja položaja Hrvata u Srbiji. Stvorena su nova prijateljstva i otvorene su nove suradnje i partnerstva, posebno u pograničnom području. Stoga planiramo sredstva i za 2023. godinu kako bismo nastavili ovaj važan program«, rekla je Nataša Tramišak, naglašavajući da je u proračunu za 2023. godinu za ovaj program planirano pet milijuna kuna.

Jačanje pograničnih regija

Program prekogranične suradnje nastao je na temelju iskustva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ali na temelju politika drugih članica Europske unije koje nas potiču jačanju pograničnih dijelova, jačanju međusobne suradnje između lokalih samouprava, različitih institucija. 
»Htjeli bismo da u budućnosti partnerstva koja tek sada počinju i ovaj iznos sredstava koji koristite za realizaciju aktivnosti budu temelj za neka nova partnerstva, nove projekte, koje ćete prijavljivati i na fondove EU. Razdoblje od 2021. do 2027. godine je tek pred nama. Sve pozive očekujemo u rujnu. Za prekogranični program Hrvatska – Srbija bit će nam na raspolaganju više od 42 milijuna eura i nadam se da je ovo početak novih europskih projekata«, kazala je u svom obraćanju ministrica Tramišak.
Predsjednik DSHV-a i izabrani zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov istaknuo je političku i financijsku potporu koju dobivaju Hrvati u Srbiji, a program prekogranične suradnje jedan je novi iskorak. 
»Znatno smo uvećali materijalno-financijska sredstva koja hrvatska Vlada, županije, gradovi i općine u Hrvatskoj izdvajaju za financiranje potreba hrvatske zajednice u Vojvodini, a dvije trećine potrebnih novčanih sredstava za funkcioniranje kulturnih institucija Hrvata u Srbiji, osigurava Hrvatska«, podsjetio je Žigmanov.
Kao treći ključni iskorak on je naveo Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije.
»Vlada Hrvatske je na inicijativu ministrice Tramišak otvorila novu liniju u okviru prekogranične suradnje. To je veliki događaj za nas, jer smo u ranijem razdoblju bili isključeni iz takvih oblika suradnje između Hrvatske i Srbije. Ovo će nam pomoći da osnažimo kapacitete i resurse hrvatske zajednice u Srbiji. Vlada Hrvatske, kao i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU su izvrsni partneri. Mi živimo u vremenu s vrlo ograničenim financijskim dotacijama od strane države u kojoj živimo i djelujemo. Podrškom kakvu danas imamo stvaramo perspektivu razvoja. Danas potpisanim ugovorima i dodijeljenim sredstvima su pokrivena sva područja na kojima žive Hrvati, i to nas raduje. Politike financiranja manjinskog naroda u Srbiji nisu razvijene kao u Hrvatskoj, pa nam ova sredstvo još više znače«, rekao je Žigmanov.

Županije pouzdani partneri

Osječko-baranjska županija partner je u dva projekta i time ova županija nastavlja suradnju s Hrvatima s druge strane granice. 
»Obveza i dužnost svake županije, svake općine i grada u Hrvatskoj je voditi sa svoje razine brigu o Hrvatima ne samo u Vojvodini i Srbiji već i u Mađarskoj, BiH, Crnoj Gori. Ima prostora gdje možemo puno napraviti za Hrvate izvan Hrvatske i mislim da smo na dobrom putu. Ono što je bilo prije pet ili šest godina je danas puno bolje, kada govorimo o odnosu Hrvatske prema Hrvatima u Vojvodini. Ministarstvo regionalnog razvoja je prvi puta napravilo jedan konkretan projekt, izdvojilo konkretna sredstva. Tu smo za vas i razvijat ćemo i dalje kvalitetne i dobre projekte. Unazad pet godina smo razvili i nadogradili dosadašnju suradnju s Hrvatima u Vojvodini, i na institucionalnim razinama, kao i kroz financiranje projekata, savjetovanje, podršku u razvoju i unaprjeđenju kulturnih vrijednosti. Iz toga je izraslo vrlo kvalitetno prijateljstvo Osječko-baranjske županije i Hrvata u Vojvodini; izrasli su kvalitetni projekti koji se nastavljaju kroz ovaj program Ministarstva«, rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.
Značajna potpora stiže i iz Vukovarsko-srijemske županije, a kako je kazao župan Damir Dekanić, osim tri milijuna kuna odobrenih za projekte, značajno je što će suradnja partnera pridonijeti i novim projektima. 
»Bit je da se bolje upoznamo i da iz ove suradnje nastanu još mnogi drugi projekti. Želim da što brže i bolje realiziramo ove projekte kako bi nam oni bili pokazatelji kako ćemo to činiti u budućnosti«, kazao je Dekanić.
Potpisivanju ugovora nazočio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, te predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Projekti za koje su potpisani ugovori krenut će u realizaciju, a novi izazov bit će europski projekti prekogranične suradnje za koje će natječaji biti raspisani u rujnu. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika