Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Financiranje projekata prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije

Svečanim uručivanjem ugovora o financiranju projekata u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, u ponedjeljak, 6. lipnja u Iloku, spomenuti je program uspješno okončan. Riječ je o prvom takvom programu Ministarstva na čelu s ministricom Natašom Tramišak koji ima za cilj pružiti potporu Hrvatima u Republici Srbiji i osnažiti pogranična područja Republike Hrvatske, te »potaknuti aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskoga naroda u Republici Srbiji i njegov gospodarski oporavak«. Na javni poziv pristiglo je 65 projekata s više od 10 milijuna kuna traženih sredstava, a podršku je dobilo njih 20, čija je ukupna vrijednost 3 milijuna kuna, cijeli milijun više od prvobitno predviđenih. Na taj način institucije koje su bile uključene u iniciranje ovoga programa, prije svega Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, mogu biti i više nego zadovoljne onim što je ostvareno.
Ujedno, DSHV je iznimno zadovoljan i načinom na koji je sve realizirano, napose uspostavljenom i osnaženom suradnjom između institucija, ustanova i udruga Hrvata iz Srbije s partnerima iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, uz podršku župana Ivana Anušića i Damira Dekanića, kao i izrađenim kvalitetnim projektima u područjima kulture, obrazovanja, turizma, edukacije, crkvenog života. Dobivena sredstva će se koristiti za opremanje, izgradnju, nadogradnju, rekonstrukciju, obnovu, modernizaciju i adaptaciju, kao i za programske aktivnosti iz tematskih područja suradnje, čime će i institucionalni okvir i programski sadržaji Hrvata u Srbiji biti uvelike obogaćeni. Sredstva iz natječaja dobile su hrvatske institucije i organizacije iz Beograda, s područja Srijema, Podunavlja, Sombora te Subotice i okolice, čime su pokrivena gotova sva područja u kojima Hrvati žive. DSHV iskazuje posebno zadovoljstvo što je, skupa s Hrvatskim nacionalnim vijećem, poslovima priprave za ovaj veliki posao pristupio organizirano, održana je primjerena edukacija sudionicima, pružana je informativna podrška te su osigurani stručni savjeti, koje je davao naš član Srđan Vezmar, te smo se kao zajednica očitovali kao pouzdani partneri i za realizaciju ovako složenih zadaća.
Na koncu ističemo kako je jučerašnjim uručivanjem ugovora o financiranju projekata u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2022. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske snažno i djelatno potvrđen nastavak aktivne potpore hrvatske zajednice od strane Vlade Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Zahvalni i na ovoj potpori, nastavljamo realizaciju započetih aktivnosti.
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika