Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Bunjevačko kolo i u Orahovcu

ORAHOVAC – Folklorci HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice proteklog vikenda imali su dva nastupa. Prvi je bio 4. lipnja u Topolju na manifestaciji 27. Baranjski bećarac. Sutradan, u nedjelju, 5. lipnja, bili su gosti na 54. Orahovačkom proljeću koje predstavlja jednu od najvećih kulturno-turističkih manifestacija na području Virovitičko-podravske županije i jednu od tri najznačajnije na području Slavonije. Na ovoj manifestaciji, također, nastupili su sa spletom bunjevačkih igara, a u povorci od oko 1.200 sudionika našla se i bunjevačka nošnja koja je privlačila pažnju brojnih posjetitelja.

Suradnja dviju udruga

SUBOTICA – Darivanjem umjetničke slike iz njihova fundusa i zahvalnice HLU Croart zahvalio se HGU Festival bunjevački pisama za desetljeće uspješne suradnje. Posebna zahvalnost odana je predsjedniku HGU-a primarijusu doktoru Marku Senteu i profesorici Miri Temunović kojima su također uručene slike iz fundusa Croarta. Predsjednik Croarta Josip Horvat istaknuo je ovom prigodom kako su članovi HGU-a svojim talentom obogaćivali i oplemenjivali mnogobrojne manifestacije Croarta od osnutka ove udruge. Primarijus doktor Marko Sente čestitao je Croartu na lanjskoj 10. obljetnici te se zahvalio na darovima i poželio nastavak uspješne suradnje dviju udruga. 

Izložba fotografija Josipa Šarića 

ZEMUN – Izložba fotografija Ab ovo autora Josipa Šarića bit će otvorena u galeriji Čubrilo u Milenijskoj kuli na Gardošu u Zemunu večeras (petak, 10. lipnja). Šarić je viši znanstveni suradnik Arheološkog instituta u Beogradu, ali i pasionirani fotograf prirode i, napose, divljih ptica. Otvorenje je u 19.30 sati.

Gostovanje sivačke dramske skupine

SOMBORU – U subotu, 11. lipnja, u Hrvatskom domu u Somboru gostuje Dramska sekcija Doma kulture Sivac s predstavom Svrati, reče čovek. Autor teksta je Ivan Velisavljević, a režiju potpisuje Milivoje Mlađenović. Početak je u 20 sati, a cijena ulaznice je 200 dinara. 

Koncert Nova tamburaška muzika

SUBOTICA – Subotički tamburaški orkestar organizira koncert pod nazivom Nova tamburaška muzika u Subotici koji će biti održan u utorak, 14. lipnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, s početkom u 20 sati. Na koncertu će se naći pjesme i instrumentalne kompozicije subotičkih autora komponirane u novije vrijeme. U pitanju su numere koje su već zaživjele kod publike, ali i neke nove koje ćete imati priliku čuti prvi puta. Gosti koncerta bit će ansambli Ravnica, Hajo, Biseri i vokalna solistica Antonija Dulić. Dirigentica je Marijana Marki. Karte su u pretprodaji u caffe baru Galerija (Ulica Petra Drapšina) po cijeni od 400 dinara ili se mogu kupiti pred sam koncert na ulazu.

Predstavljanje monografije udruge Croart

SUBOTICA – HLU Croart iz Subotice objavila je monografiju u povodu desetljeća rada udruge – Deset godina stvaranja lijepoga. Monografija će biti predstavljena u četvrtak, 23. lipnja, u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici. O knjizi govore: urednik monografije Dražen Prćić, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović i novinar Davor Bašić Palković. Početak je u 19 sati. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika