Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trojedini Bog

Crkva u nedjelju poslije Duhova slavi Presveto Trojstvo, jednog Boga u tri osobe. To je najveća istina i najveći misterij naše vjere.

Nedokučiva tajna

Jedan je Bog, a tri su božanske osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. A ljubav je slika njihovih međusobnih odnosa. Zato kažemo da je Bog ljubav. Teolozi su stoljećima pokušavali razumjeti i objasniti kako je to moguće, ali zaključak svake njihove studije bio je da je to tajna. Bog nam se objavljuje postupno i u onoj mjeri koliko je potrebno za naše spasenje. Normalno je da ljudi ne mogu do kraja razumjeti Boga, jer nas on beskrajno nadilazi. Naš razum shvaća samo ono što osjetilima može spoznati, samo ono što je iskustveno provjerljivo. A Bog je izvan našega svijeta, njegov tvorac. Čovjek je uvijek osjećao da postoji nešto izvan svijeta, što ga nadvisuje. Onaj dio čovjeka koji ga izdvaja od ostalih stvorenja, njegova duša, koja je upućena na Boga, oduvijek je za njim tragala. Ali zbog ograničenosti tijelom nije mogla sama do njega doći, zato se Bog čovjeku u povijesti postupno objavljivao. A kad razum dotakne svoje granice, nastupa vjera. Kada je Bog u pitanju, vjera je ključna, jer bez vjere čovjek sam po sebi mnoge istine o Bogu samo svojim razumom ne može prihvatiti.

Postupna objava

Tako vjerom prihvaćamo istinu da je jedan Bog, a tri božanske osobe. Otac se objavljivao u početku kao Stvoritelj, onaj koji je sebi izabrao narod, vodio ga i čuvao, s njim sklopio Savez. To je onaj kojega Izraelci zovu Svesilni, Gospodin nad vojskama… U početku je bilo dovoljno da čovjek shvati da je Bog samo jedan i da on svime upravlja i sve od njega ovisi.
Kada se ispunilo vrijeme, Bog čini novi korak u svojoj objavi, te se rađa Sin u ljudskome tijelu. Sin je naš Spasitelj. On nam objavljuje bezgraničnu ljubav Očevu prema svojim stvorenjima i Božju želju da se svaki čovjek spasi. Zato nudi spasenje u osobi Isusa Krista, utjelovljenog Sina. Zato što zna da je čovjek biće iskustva, biće koje teško prihvaća ono što izmiče njegovu razumu, Bog šalje Sina u liku čovjeka, a spasenje se događa kroz sinovljevu muku i smrt, nakon koje dolazi uskrsnuće. Tako čovjek ipak vjeru može poduprijeti nekim razumu prihvatljivim činjenicama, te prihvatiti Sina kao svoga Spasitelja i Otkupitelja.
Nakon što se Sin vratio k Ocu, dolazi nam Duh Sveti, kojega Isus naziva i Branitelj. To je posljednji korak Božje samoobjave. Duh je onaj koji nadahnjuje vjernike da žive prema Božjim zapovijedima. On dolazi da učenicima pomogne ispuniti Isusov nalog širenja Radosne vijesti. I ostaje da pomogne nama da budemo Kristovi svjedoci u svijetu, da budemo vjernici, autentični kršćani. On pomaže da naša vjera nastavi tamo gdje razum zastane. On pomaže prihvatiti Božju objavu i razumom i vjerom.
Svetkovina Presvetoga Trojstva, osim što nas podsjeća na najveću istinu kršćanske vjere, podsjeća nas na veličinu Božje ljubavi prema čovjeku, svome stvorenju. Bog želi čovjeka u svojoj blizini, nudi mu pomoć za zemaljskoga života i spasenje u vječnosti. Objavljuje se postupno, da ne zbuni čovjeka, koji je sputan u spoznaji nadnaravnoga svojim ograničenjima. Ova svetkovina u dvadeset i prvom stoljeću ima posebnu težinu, jer čovjek se sve više utječe svome razumu, a vjeru odbacuje, jer je ona često suprotna razumskome. Trojedini Bog poziva današnjeg čovjeka da vjeri vrati povlašteno mjesto, jer nas jedino ona može njemu približiti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika