Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedno oko Isusova stola

Susret ministranata Subotičke biskupije, koji je održan 4. lipnja u Monoštoru, okupio je oko 200 ministranata iz 12 župa hrvatskog govornog područja ove biskupije. 
Kao i ranijih godina, susret je započeo ulaznom procesijom i svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio mladomisnik župni vikar u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske i jedan od organizatora ovogodišnjeg susreta vlč. Damjan Pašić u zajedništvu sa svećenicima ove biskupije. 
Toga dana ministranti, prvi poslužitelji kod oltara, provode dan skupa i okupljaju se na njima najdraže aktivnosti. Ove godine promijenili su i lokaciju, te je susret održan u župi sv. Petra i Pavla u Monoštoru, a župnik domaćin je ove godine bio vlč. Dražen Dulić. 
Nakon euharistijskog slavlja, gdje su se ministranti pokazali u praktičnom dijelu, slijedio je i teorijski dio, odnosno natjecanje u ministrantskom kvizu. Uspoređivali su svoje znanje o posluživanju oltara i o liturgiji. U samu završnicu kviza ušlo je pet predstavnika župa, a treće mjesto zauzeo je Karlo Kujundžić iz župe Uskrsnuća Isusova u Subotici, drugo mjesto osvojio je Andrija Ivanković iz župe Marija Majka Crkve iz Subotice, a prvo mjesto je ostalo kod domaćina – osvojio ga je Marko Brdar iz spomenute župe u Monoštoru. Slijedio je zajednički ručak, a potom novo natjecanje, ali ovoga puta u nogometu. Osim posluživanja oko oltara, ministranti su pokazali i svoje umijeće u nogometu, te su tako i ovdje proglašeni najbolji. Ekipe su bile podijeljene u dvije uzrasne skupine, te je tako u starijem uzrastu pobjednička ekipa iz župe Uskrsnuća Isusova, dok je u mlađem uzrastu katedrala – župa sv. Terezije Avilske odnijela prvo mjesto. Kako bi sve bilo regularno u nogometu brinuli su suci vlč. Tomislav Vojnić Mijatov i Damir Šimunov. 
Iz župe domaćina, trinaestogodišnji Oliver kaže da ministrira nešto više od godinu dana: 
»Do sada sam sudjelovao na dva ministrantska susreta i ovaj dan sam proveo odlično. Najviše mi se svidio turnir u nogometu između župa i volio bih da ovakvih susreta bude više«. 
Slično mišljenje ima i četrnaestogodišnji Dražen iz župe sv. Marka Evanđelista iz Žednika, koji ministrira već šest godina i na susretu ministranata je već bio četiri puta: 
»Bio je ovo odličan susret, uz puno druženja koje me osobito dojmilo, a ponosni smo i što je naš župnik vlč. Franjo Ivanković kuhao grah za sve sudionike susreta. Ovakvi događaji me potiču da nastavim biti poslužitelj kod oltara i stoga bih želio dolaziti na što više ovakvih susreta«.
Na kraju samoga dana, koji je bio ispunjen druženjem, svi su radosni otišli kućama, potaknuti da nastave revnije izvršavati svoju službu posluživanja Kristovog oltara. 
I. H.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika