Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspješna prošla godina

Godišnja skupština HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice održana je u utorak, 7. lipnja. Na skupštini su usvojena izvješća o radu i financijskom poslovanju kao i izvješće Nadzornog odbora za prošlu godinu te plan rada i proračuna za aktualnu 2022. godinu. 
Predsjednik udruge Lazar Cvijin je u svom izvješću proteklu godinu ocijenio uspješnom, unatoč još tada dijelom važećim protuepidemijskim mjerama. Udruga je bila uspješna na natječajima, renoviran je dio podruma i pretvoren u Klub te je proširen prostor za čuvanje nošnje. Među ostalim, utemeljena je i jedna nova manifestacija – amaterski festival drame DRIM fest, a Godišnji koncert folkloraša podigao je razinu te manifestacije te je ukupno imao oko 700 gledatelja. Pokrenuta je nova internetska stranica HKC-a kao i promocija njihovih aktivnosti na društvenim mrežama (o čemu je govorio predsjednik Izvršnog odbora Marin Piuković), što je utjecalo na veću vidljivost udruge u javnom prostoru. Podnijeta su i izvješća o radu odjela (Folklorni, Dramski, Likovni, Odjel za istraživanje i izučavanje tradicijske baštine, Književno-teatarski kružok).
Godina 2022. započela je u »normalnim« uvjetima; nakon stanke održano je Veliko prelo, Prelo sićanja okupilo je ljubitelje tradcijske baštine, priređen je program za Noć muzeja, a u planu je održavanje i svih drugih manifestacija udruge (Godišnje izložbe Likovnog odjela, Međunarodne likovne kolonije Bunarić, Dužijance malenih, Festivala tradicijskog pjevanja, DRIM festa, Godišnjeg koncerta). U planu su i gostovanja folkloraša i drugih sekcija. 
Glede financija, u 2021. godini s prihodovne strane ostvareno je 7,3 milijuna dinara, a rashodi su bili nešto više od 7 milijuna dinara. U 2022. planira se povećanje sredstava za 10 posto (oko 8,5 milijuna dinara), a istaknuto je kako je HKC ostvario 90.000 kuna na programu prekogranične suradnje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske. Ta će sredstva biti namijenjena za nabavu opreme (stolice, stolovi, termoboksovi) za organiziranje Velikog prela kao manifestacije koja okuplja veliki broj posjetitelja. 
Odluke na skupštini usvojene su jednoglasno i bez rasprave. 
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika