Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Redizajnirana i obogaćena internetska stranica ZKVH-a

U skladu s novim web standardima Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata početkom lipnja redizajnirao je i obogatio svoju internetsku stranicu koja se nalazi na adresi https://zkvh.org.rs/. Ova tehnološki suvremena stranica prilagođena je za korištenje na tabletima, mobitelima, prijenosnim računalima i računalima s ciljem što bolje i kvalitetnije prezentacije kulture Hrvata u Vojvodini, Srbiji.
Osim što se nudi opširni opis Zavoda, posjetitelju stranice se na početnoj stranici izdvajaju najnovije informacije iz života hrvatske zajednice u Vojvodini (Srbiji). Glavne kategorije, osim informacija o Zavodu su: Aktualnosti, Izdavaštvo, Digitalizirana baština, Hrvati u Srbiji, Kulturna scena i Kulturna baština. Sve što je bilo objavljeno na dosadašnjoj stranici nalazi se i na ovoj obnovljenoj, ali ona sada ima i niz novih sadržaja, koji će pomoći svima koji žele upoznati Hrvate u sadašnjosti, ali i prošlosti.
Valja istaknuti kako sve kategorije nude i aktivnosti Zavoda i aktivnosti drugih subjekata u kulturi kao što su hrvatske udruge kulture.

Knjige i časopisi

Tako u kategoriji izdavaštva nalazimo veliki broj naslova ZKVH-a i drugih nakladnika, ali i popis književnih nagrada ZKVH-a, a planira se i objava naslova u fondu zavičajne knjižnice Biblioteka Croatica. U ovoj su kategoriji sada dostupni i časopisi ZKVH-a u formatu za čitanje, a to znači da se mogu čitati do sada objavljeni brojevi Godišnjaka za znanstvena istraživanja ZKVH-a i časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ.
ZKVH na svojoj web stranici nudi u Digitaliziranoj baštini iznimno važno arhivsko gradivo koje objavom postaje dostupno čitateljima i istraživačima, a sadrži knjige, periodiku, notnu građu i Topoteku s brojnim fotografijama. Iako sadržajno bogata, stranica će se redovito ažurirati, dopunjavati i biti pravi kulturni vodič za sve posjetitelje.

Scena i baština

U rubrici Hrvati u Srbiji saznajemo detaljne informacije o povijesti Hrvata, o jeziku i znamenitim osobama, a nude nam se i zanimljivosti pod upitom – Jeste li znali?
Vrlo je važna rubrika Kulturna scena u kojoj se nalazi popis hrvatskih udruga sa svim podacima, popis i opis kulturnih manifestacija te Kulturna mapa.
Kulturna baština bi se mogla smatrati i temeljem ove stranice jer sadrži tradicijsku kulturu (narodna nošnja, kuhinja, narodni običaji i stari zanati), nematerijalnu i materijalnu baštinu (sakralni objekti, etno kuće koji su također vidljivi i na Kulturnoj mapi).
Stranica je obogaćena logoima rubrika koje je izradio dizajner Darko Vuković. Svi su sadržaji ilustrirani fotografijama, a napravljena je i integracija sa socijalnim mrežama – Facebook i Instagram, te Youtubeom.
Aktivnosti na redizajnu stranice vodio je poslovno-administrativni tajnik ZKVH-a Josip Bako, ujedno administrator stranice. Sve poslove oko web dizajna i programiranja nove stranice, kao i poslove migriranja podataka sa stare na novu web stranicu Zavoda djelo su subotičke firme Manufaktura.
Projekt obnove web stranice podržao je i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
(ZKVH)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika