Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mjesto stvaranja uspomena

Na ulazu u hol i dvorište na adresi Korzo broj 9 starinska kapija je cijeli dan širom otvorena, jer su se tu pod krošnjom drveta u pasažu udobno smjestili stolovi popularnog i dobro posjećenog kafea Priča. U prošlosti desetljećima se u ovaj pasaž ulazilo zbog fotografija, a sada se dolazi zbog priča... Foto-studia odavno više nema.
Mnogi će se, međutim, sjetiti nekadašnjeg izgleda hola, kada je tu postojala stalna postavka fotografija. To je bilo prijedigitalno vrijeme kada su se fotografiranjem i izradom snimaka bavili majstori toga zanata, a aparate posjedovali samo rijetki pojedinci. Foto-atelje u pasažu Korzoa broj 9 postojao je desetljećima. Pouzdano je tamo bio još od 1929. godine kada fotograf Franjo Piets podnosi molbu Inženjerskom uredu grada za dogradnju ateljea. Uz molbu je priložen tehnički nacrt čekaonice čija je dogradnja planirana, s tlocrtom objekta, koji je izradio Antun Kopunović, ovlašteni zidarski majstor. U nacrtu je prikazano i mjesto »mračne komore« za poslove razvijanja filmova i izradu slika. Spomenuti fotograf je, po svemu sudeći, do 1929. godine, kada se spominje u dokumentima Povijesnog arhiva zbog obraćanja gradskoj upravi, stekao dugogodišnje iskustvo, jer se s njegovim potpisom Piétsch F. susrećemo još na fotografijama s kraja devetnaestog stoljeća.
Za povijest fotografije značajan podatak: prva žena fotografkinja u Subotici, Ana Vojnić Purčar, upravo je na ovom mjestu otvorila salon i započela dugu i plodnu karijeru. Kroničari bilježe kako je za više od pola stoljeća ispred njenog objektiva prošao »cijeli grad«. Salon je 1952. godine preselila u Strossmayerovu 10. 
Potom je u pasažu Korzoa 9 radio Foto Vajo.
Iako su pred očima prolaznika Korzoom i drugim ulicama u užem centru grada u prvom planu palače i njihove uzbudljive povijesti, i pojedina dvorišta su mjesta zanimljivih događanja u prošlosti grada. Stoga je prije tri-četiri desetljeća postojala ideja o otvaranju većeg broja dvorišta za javnost i njihovom uređenju u pasaže s raznolikim sadržajima za sugrađane i turiste. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika