Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Tavankućani u Velikoj

VELIKA – Nakon dvije godine korona stanke, reprezentativna folklorna skupina HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta gostovala je opet na smotri folklora u sklopu manifestacije »Čuvajmo običaje zavičaja« u Velikoj (Hrvatska). U pitanju je trodnevni turistički eno-gastro-tradicijski događaj u organizaciji Turističke zajednice Zlatni Papuk, mjesnog KUD-a Ivan Goran Kovačić i Općine Velika. Tavankućani su se predstavili bunjevačkim plesovima i nošnjom. Na smotri folkloraša sudjelovale su skupine iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Rumunjske. (Foto: slavonski.hr)

Hrvatske predstave na Sterijinom pozorju

NOVI SAD – S motom »Vrijeme tjeskobe«, u Novom Sadu održano je 67. Sterijino pozorje na kojem je izvedeno devet predstava u natjecateljskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji Krugovi. U selekciji Krugovi izvedene su dvije predstave iz Hrvatske: Ja sam ona koja nisam Zagrebačkog kazališta mladih (pisac Mate Matišić, režija Paolo Magelli) te Usidrene u koprodukciji HNK Split, GDK Gavela Zagreb i HNK Zadar (pisac Elvis Bošnjak, režija Anastasija Jankovska). 

Natali Dizdar na festivalu Vila

VRDNIK – Poznata pop pjevačica iz Hrvatske Natali Dizdar ponovno će gostovati u Srbiji na prvom izdanju umjetničkog festivala Vila koja se održava u Vrdniku, od 3. do 5. lipnja. Dizdar nastupa u nedjelju, 5. lipnja, s početkom u 19,30 sati. Festival se održava pokraj mjesnog hotela Fruške terme. 
Festival Vila održava se u okviru programskog luka Heroine projekta Europska prijestolnica kulture – Novi Sad 2022. Na fruškogorskom festivalu bit će još poznatih domaćih, regionalnih i inozemnih imena: glumica Anica Dobra, muzičarke Kaliopi, Tarja Turunen, Amira Medunjanin, violinistica Simon Lamsma, violistica Tabea Zimmermann, skupina Warpaint.
U programu festivala su i predstave, filmovi na otvorenom, večer poezije i programi za najmlađe. Opširnije na www.novisad2022.rs. 

Skupština HKC-a Bunjevačko kolo

SUBOTICA – Uprava HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice poziva svoje članstvo na redovitu godišnju skupštinu udruge koja će biti održana u velikoj dvorani Centra (Preradovićeva 4, Subotica), u utorak, 7. lipnja. Početak je u 19 sati. 

Noć secesije i orgulja u sinagogi

SUBOTICA – Povodom 10. lipnja, Svjetskog dana secesije, Fondacija Subotička Sinagoga istoga dana organizira manifestaciju Noć secesije. U sklopu večeri ove godine organiziraju i Noć orgulja. Naime, prošle godine je završena i obnova Wegensteinovih orgulja, koje su glazbeni biser ne samo sinagoge nego i cijelog grada. Program počinje u 18 sati nastupom grupe Mécsvirág, a nastavlja se predavanjem »Priče o secesiji« Borisza Tótha. Noć orgulja počinje u 20,30 sati, a nastupaju Kornelije Vizin (orgulje), Bela Anišić (horna) i Mihály Szűcs (fagot). Ulaz je besplatan. 
Fondacija Subotička Sinagoga postavila je cilj da Noć orgulja izraste u gradsku manifestaciju i da im se u tome pridruže i ostali vjerski objekti i institucije, koji posjeduju ovaj instrument. 

Seminar bunjevačkog stvaralaštva

TAVANKUT – Seminar bunjevačkog stvaralaštva, koji se organizira jedanaesti put, bit će održan od 12. do 16. srpnja u Tavankutu u organizaciji mjesnog HKPD-a Matija Gubec. Tema ovogodišnjeg seminara je »Dužijanca – žetvene svečanosti Bunjevaca«.
Seminar obuhvaća teme plesa, tamburaške tradicijske melodije, tradicijske instrumente Bunjevaca (gajde, frula) i tradicijske vještine – izrada predmeta od slame. Prijavljeni polaznici se opredjeljuju za jedno od ova četiri područja.
Više informacija o sekcijama, uvjetima, kao i o troškovima, zainteresirani mogu pronaći na Facebook stranici Seminar bunjevačkog stvaralaštva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika