Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dokument o uvjetima Srbiji, BiH i Crnoj Gori za ulazak u EU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je 20. svibnja dokument naslovljen »Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju«. 
Taj je dokument HAZU u veljači poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

O pregovorima sa Srbijom 

U dokumentu HAZU-a navodi se kako Srbija treba »prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande (pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema bl. Alojziju Stepincu i dr.)«.
Akademija smatra da sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske.
Potrebno je, smatra HAZU, »aktualiziranje potrebe poštivanja preuzetih obveza iz potpisanih sporazuma i dogovora – zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, osigurati Hrvatima slobodno političko i kulturno organiziranje i djelovanje na razini istovrijednoj onoj koju Republika Hrvatska osigurava srpskoj manjini s paritetom u financiranju djelovanja«.
Naglašava i potrebu definiranja položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.
Hrvatska treba inzistirati na dostavi podataka iz odnesenih arhiva nakon Drugoga svjetskog rata – vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o hrvatskom proljeću itd.
Srbija treba vratiti dokumentaciju odnesenu iz Vukovarske bolnice, otkriti sva mjesta pogubljenja Hrvata za vrijeme agresije na Hrvatsku te imena ubijenih, uz omogućavanje njihova dostojnog ukopa.

»Bunjevačko pitanje« i književna baština

Srbija treba, ističe HAZU, priznati hrvatski etnički integritet Bunjevcima u skladu s Izjavom Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU o tzv. bunjevačkom jeziku od 8. ožujka 2021. godine. Traži se i odricanje »od proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici jer bi se to moglo shvatiti kao dio političkog plana identitetskoga rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini, dakle kao potiranje hrvatskoga nacionalnog identiteta Bunjevaca«.
Na svim razinama Srbije, kako se navodi, potrebno je javno i nedvosmisleno priznanje hrvatskoga jezika kao posebnog i neovisnog standardnog jezika, jednog od službenih jezika Europske unije u skladu s Izjavom Odbora za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU od 11. listopada 2021. »To se posebno odnosi na obrazovni sustav u Srbiji gdje se hrvatski jezik lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom«, navodi se u dokumentu. 
Treba inzistirati na odricanju Srbije od svojatanja i prisvajanja povijesnih dosega kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.
Srbija treba priznati agresiju na Hrvatsku, prvenstveno plaćanjem štete počinjene u pohodu na Hrvatsku.

SANU: Huškački politički pamflet

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) nazvala je ovaj dokument HAZU-a »huškačkim političkim pamfletom« te poručila da neće ulaziti »u obezvrijeđeni prostor replike«.
U priopćenju koje je u ponedjeljak potpisao Izvršni odbor SANU ističe se da su »unatoč iskustvu«, članovi SANU-a »zatečeni primitivnim tonom mržnje« u dokumentu HAZU-a.
»Bez iluzija da će se itko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti u povodu ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama ‘logora smrti’, nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz ‘jasenovački mit’. Ali je dobro i korisno da znamo što misle!«, naveo je u kratkom priopćenju Izvršni odbor SANU-a.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika