Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Jandroković razgovarao sa Žigmanovim

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je 19. svibnja predsjednika DSHV-a i izabranog zastupnika u novom sazivu Narodne skupštine Srbije Tomislava Žigmanova, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
Čelnik DSHV-a izvijestio je kako je lista Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani, čiji je bio nositelj, na parlamentarnim izborima osvojila zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Srbije i rekao kako očekuje skoro konstituiranje Skupštine.
Spomenuo je konzultacije o sastavljanju nove vladajuće većine te mogućnost sudjelovanja DSHV-a u njezinu formiranju pod jasno definiranim uvjetima. Prije svega, rješavanja statusnih pitanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, proeuropske politike nove srbijanske vlade i konstruktivnog pristupa hrvatsko-srpskim bilateralnim odnosima.
Predsjednik Sabora Jandroković čestitao je Žigmanovu na izboru u Narodnu skupštinu te izrazio uvjerenost kako će ta pozicija pridonijeti boljem statusu i ravnopravnijoj društvenoj poziciji hrvatske zajednice u Srbiji. Naglasio je nužno osiguranje zastupljenosti predstavnika hrvatske zajednice i u ostalim tijelima državne vlasti te javnim institucijama.
U razgovoru o identitetskom pitanju Hrvata u Vojvodini, tzv. bunjevačkom pitanju, sugovornici su osudili pokušaje podjele hrvatskog korpusa s ciljem raslojavanja hrvatske zajednice u Srbiji.
Kao negativan primjer naveli su proglašenje lokalnog hrvatskog dijalekta bunjevačke ikavice službenim jezikom u Subotici te iskazali zabrinutost zbog nedovoljnog ostvarivanja manjinskih prava Hrvata iz područja obrazovanja, navodi se u priopćenju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika