Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi regionalni festival umjetnosti Labina

Pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević boravila je u trodnevnom posetu Istarskoj županiji, gdje je na poziv gradonačelnika Labina Valtera Glavičića prisustvovala svečanom otvorenju prvog regionalnog festivala Labina – festivala umjetnosti i tolerancije od 18. do 21. svibnja na kojem su sudjelovali i izvođači Srpskog narodnog pozorišta, Bitef teatra iz Beograda i mnogi drugi kazališni umjetnici iz regije.
Uoči otvaranja festivala Dragana Milošević se sastala sa županom Istarske županije Borisom Miletićem, koji je istakao veliki značaj suradnje Istre i Vojvodine. On je naglasio da ona u kontinuitetu traje više od dva desetljeća i izrazio nadu da će se još više učvrstiti i ojačati kroz zajedničke projekte u području kulture i turizma.
Milošević je istakla da resorna pokrajinska tajništva pružaju snažnu financijsku potporu kroz javne natječaje, posebno za pripadnike nacionalnih zajednica na teritoriju AP Vojvodine.
Kao jedan od najvažnijih projekata izdvojila je obnovu, sanaciju, adaptaciju i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu. U tom projektu, kako je rekla, ostvarena je partnerska suradnja s Vladom Srbije, koja je sudjelovala u otkupu kuće zajedno s Pokrajinskom vladom i istakla da će upravo rodna kuća bana Jelačića ubuduće predstavljati važan centar za očuvanje identiteta hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i šire.
»Skupština AP Vojvodine je također proglasila 16. listopada, dan rođenja bana Jelačića, kao datum od pokrajinskog značaja i to je još jedan važan pokazatelj naših prijateljskih odnosa«, naglasila je Milošević.
Na sastanku je podržana inicijativa za održavanje velikog radnog sastanka predstavnika ustanova kulture obje regije, na kome bi se pristupilo izradi zajedničkog strategijskog plana na godišnjoj razini, kao i realizaciji projekata prekogranične suradnje, s akcentom na edukaciji i usmjeravanju mladih u pravcu njegovanja i očuvanja identiteta.
Sastanku su prisustvovali zamjenik župana Ivan Glušac, članovi gradskog vijeća Istarske županije za kulturu Vladimir Torbica, za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke zajednice Tea Batel i savjetnica za medije u Pokrajinskom tajništvu Dragana Kolundžić.
Drugog dana održavanja Festivala izaslanstvo Pokrajinske vlade je ugostio gradonačelnik Labina Valter Glavičić.
Prije radnog sastanka Miloševićeva i Glavičić su sudjelovali na druženju i razgovoru u okviru likovne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta pod nazivom La Lo-ggia, na kojoj su djeca pravila i oslikavala srca, kojima su uzvratili poruku ljubavi svojim vršnjacima u Novom Sadu.
Dragana Milošević je istakla da povezivanje djece iz različitih krajeva i poštovanje kulture i tradicije širenja svijesti o jedinstvu jesu prave vrijednosti, koje je potrebno njegovati i prenositi na mlađe generacije.
Izaslanstvo Pokrajinske vlade je u pratnji domaćina obišlo i prostorije Savjeta srpske nacionalne zajednice u Labinu, gdje se Dragana Milošević upoznala s njihovim radom i o tome razgovarala s predsjednicom Savjeta Cvijom Davidović.
Događajima je prisustvovao i direktor Kulturnog centra Vojvodine Miloš Crnjanski Nenad Šaponja.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika