Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Zbornik Čuvari tradicije predstavljen u Zagrebu

ZAGREB – Hrvatski sabor kulture priredio je jučer u svojim prostorijama u Zagrebu promociju zbornika Čuvari tradicije u nakladi HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Zbornik je podijeljen na šest poglavlja koja obuhvaćaju teme: Crtice iz povijesti – naroda, mjesta i Društva, Nošnja i rukotvorine na ponos, Glazba – sviranje i pjevanje, Život u običajima i Bunjevački narodni plesovi. U prilogu se nalazi CD s notnim i zvučnim zapisima svih bunjevačkih igara, te DVD s video snimkama bunjevačkih igara te frizura i oglavlja. Sadržaj Zbornika namijenjen je polaznicima Seminara bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu, ali i voditeljima folklornih ansambala koji se bave bunjevačkim plesovima.

Ištvančićevi filmovi u Izmiru

ZAGREB – Kratki igrani film Ničija zemlja / No man’s land i dugometražni dokumentarni film Sve je bio dobar san hrvatskoga redatelja podrijetlom iz Vojvodine Branka Ištvančića uvršteni su u natjecateljski program 8. Balkan Film Festivala koji se održava od 21. do 27. svibnja u turskom Izmiru. Festival je primao prijave iz 16 balkanskih zemalja, a od pristiglih 614 prijava preliminarni žiri je uvrstio dva Ištvančićeva filma u program međunarodnog natjecanja za kratki film i službenu selekciju u programu za kratki igrani i dokumentarni film.

Kako je oslikana subotička katedrala?

SUBOTICA – Katoličko društvo Ivan Antunović organizira predstavljanje nove knjige Stjepana Beretića pod naslovom Johannes Clausen – kako je oslikana subotička katedrala koje će biti održano večeras (petak, 27. svibnja) u pastoralnom centru Augustinianum u Subotici. Početak je u 19 sati.
Tko je Johannes Clausen, kakva je njegova uloga u unutrašnjem uređenju subotičke katedrale? Na ova i mnoga druga pitanja dobit ćete odgovor na predstavljanju knjige koja je izvrsno djelo subotičkog katedralnog župnika, a knjiga se čitatelju obraća na hrvatskom, mađarskom i njemačkom jeziku. Galerija slika u knjizi otkriva nam inače oku manje dohvatljive detalje.

Večer posvećena Iliji Okrugiću

BEOGRAD – Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević i beogradska Općina Stari grad organiziraju tribinu posvećenu dramskom piscu, pjesniku i kompozitoru Iliji Okrugiću, koja će biti održana večeras (petak, 27. svibnja) u dvorani Općine Stari grad u Beogradu, od 20 sati. 
Predavači su vlč. Marko Kljajić, prof. Goran Radenković i publicist i urednik časopisa Identitet Nenad Stevović. 
Bit će prikazan i dokumentarno-igrani film Ilija Okrugić – domovino slatko milovanje, a glumci će u pratnji klavijaturista Nenada Labora kazivati stihove Ilije Okrugića.

Seminar tradicijskih glazbala i pjevanja

BAČ – UG Tragovi Šokaca iz Bača organizira III. Seminar tradicijskih instrumenata i tradicijskog pjevanja koji će biti održan sutra (subota, 28. svibnja) u Baču, u Etno kući Didina kuća (Mostonga 3). Program počinje u 10 sati, a prezentacija naučenog na seminaru zakazana je za 17 sati. 

Seminar bunjevačkog stvaralaštva

TAVANKUT – Seminar bunjevačkog stvaralaštva, koji se organizira jedanaesti put, bit će održan od 12. do 16. srpnja u Tavankutu u organizaciji mjesnog HKPD-a Matija Gubec. Tema ovogodišnjeg seminara je »Dužijanca – žetvene svečanosti Bunjevaca«.
Seminar obuhvaća teme plesa, tamburaške tradicijske melodije, tradicijske instrumente Bunjevaca (gajde, frula) i tradicijske vještine – izrada predmeta od slame. Prijavljeni polaznici se opredjeljuju za jedno od ova četiri područja.
Više informacija o sekcijama, uvjetima, kao i o troškovima, zainteresirani mogu pronaći na Facebook stranici XI. seminar bunjevačkog stvaralaštva.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika