Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Titule otišle u Apatin i Novi Sad

Stolnoteniski turnir se vratio u Hrvatski Dom u Sombor. To bi u najkraćem bila sportska vijest koja je obradovala sve zaljubljenike u celuloidnu lopticu, a napose aktiviste sportske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor. Naime, nakon pauze, koja je izazvana pandemijom koronavirusa, zbog koje se tradicionalni memorijal nije održao dvije godine, u trećoj nedjelji svibnja 31 igrač prijavljen na XII. Memorijal Stipan Bakić ravnopravno se borio za titulu najboljeg na ovom turniru.
Organizacijski odbor, kojeg je predvodio pročelnik sportske sekcije Pavle Matarić sa suradnicima, uspio je organizirati jedan od boljih turnira u Somboru, a broj sudionika, i mjesta odakle su došli, govore o kvaliteti ovog memorijala. Već početkom jutra počeli su pristizati sudionici iz grada domaćina, zatim iz Subotice, Apatina, Novog Sada, Beograda, Odžaka, Bačkog Brestovca, Stapara, a jedan čak iz Nizozemske. Nadmetalo se u dvije starosne kategorije, do 60 godina života i oni drugi preko 60, a natjecatelji su bili razvrstani u prvoj fazi nadmetanja u grupe s po tri igrača, a samo najbolji je nastavio natjecanje u eliminacijskoj fazi do finala.
Nakon kraćeg zagrijavanja turnir je otvorio predsjednik Društva Mata Matarić.
Mirko Vrdoljak iz Apatina i Nemanja Ćirić iz Odžaka odigrali su finale u kategoriji igrača do 60 godina starosti, a titulu prvaka, u nešto boljoj igri, osvojio je Apatinac. U borbi za treću poziciju Kristijan Tomasović iz Sombora nadigrao je Apatinca Bogdana Cvetićenina, nositelja titule od prije tri godine.
U kategoriji starijih sudionika bolji u duelu Tihomira Simića iz Novog Sada i Miloša Karamaršića iz Beograda bio je igrač iz vojvođanske prijestolnice, kome je pripao pokal pobjednika. Treća pozicija u kategoriji 60+ pripala je Petku Vranješu iz Subotice. Turnir je uspješno sudio Zvonko Eustahio iz somborskog stolnoteniskog kluba ŽAK.  
Nakon završenih finalnih borbi, organizator je pokalima, medaljama i diplomama nagradio najbolje, a zahvalnice su dobili Josip Rilke (1944.), najstariji, i Filip Pataric (2006.), najmlađi sudionik turnira.
U arhivu Društva sačuvan je podatak da je 1946. godine održan prvi prijateljski susret između stolnotenisača Bačke i Željezničara, a stolni tenis se u Društvu igrao od osnivanja HKD-a Miroljub. Prvi pročelnik ove sekcije bio je Stipan Bakić i upravo u njegovu čast održava se istoimeni Memorijal.
Vinko Janković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika