Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europa

Budući da je neizvjesnost oko novoga šampiona Hrvatske nestala još u pretposljednjem kolu 1. HNL, tako niti veliki derbi između Dinama i Hajduka (3:1) u posljednjem susretu sezone 2021./22. nije imao uobičajenu natjecateljsku draž. Igralo se isključivo za slavu i prestiž, a golovima u dubokoj sudačkoj nadoknadi (10 minuta) slavio je domaćin i pobjedom upotpunio proslavu svoga 23. naslova od kada Hrvatska ima svoju samostalnu nogometnu ligu. Tako je u subotu, 21. svibnja, negdje iza 22 sata navečer i definitivno pao zastor na prvenstvena nadmetanja i sada, shodno ostvarenim plasmanom, slijedi pogled prema budućem sudjelovanju u europskim klupskim natjecanjima.
Prvak Dinamo igrat će u drugom pretkolu Lige prvaka staza prvaka, a obzirom na postojeći koeficijent uspješnosti bit će jedan od nositelja što u startu nosi golemu prednost. Najneugodniji potencijalni protivnik mogao bi biti Slovan (Bratislava), a potom slijede Helsinki (Finska), The New Saints (Wales), Žalgiris (Litva), Maccabi Haifa (Izrael), FC Zürich (Švicarska) i dr. Ukupnom pobjedom u prvom nastupu zagrebački modri bi odmah osigurali euro jesen, jer bi u slučaju daljnjih neuspjeha imali osiguran nastup u skupinama Konferencijske lige. Naravno, kao i uvijek, krajnji cilj su skupine Lige prvaka, ali niti skupine Lige Europe ne bi bile neuspjeh. Ali, o tom-potom... Ždrijeb je zakazan za 15. lipnja, a Dinamo će startati u novom europskom izdanju 19. ili 20. srpnja.
Ostali hrvatski europski predstavnici Hajduk, Osijek i Rijeka po svemu sudeći, ako se nešto u međuvremenu ne promijeni (neigranje ruskih momčadi), igrat će u kvalifikacijama za nastup u Konferencijskoj ligi. Lijepo bi bilo kada bi Hrvatska, pored Dinama koji je posljednih godina vrlo uspješan na međunarodnim planu, imala barem najmanje još jednu momčad u europskoj jeseni.
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika