Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonćani u Vukovaru

Učenici OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte, koji izučavaju izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, bili su gosti OŠ Antun Bauer u Vukovaru. Ova suradnja ostvarena je zahvaljujući projektu Zajedništvo i izučavanje hrvatske povijesti koji je potpomognut od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Voditelji projekta su bili Biljana i Joza Mihaljev, a u organizaciji puta pomoglo je Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Kako su ga učenici iz Sonte ocijenili, bio je to dan za pamćenje, a tijekom posjeta Vukovaru obišli su Muzej vučedolske kulture, Vukovarski vodotoranj, crkvu sv. Filipa i Jakova, spomenutu osnovnu školu Antuna Bauera u kojoj su se upoznali s glagoljicom, a obišli su i Park šuma Adica, kao i središte grada. Programu koji su pripremili učenici škole domaćina, prisustvovali su zamjenik tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, zamjenica gradonačlenika Vukovara Ivana Majkić i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin, te ravnatelji škola Zlatko Milić i Miljenko Dakić. 
Posjet Vukovaru je, po riječima nastavnice hrvatskog jezika Tamare Kokai, ne samo za djecu nego i za voditelje bio prelijepo iskustvo. Osim spomenute nastavnice s djecom su išli učiteljica Bilja Ribić, te ravnatelj sonćanske škole Miljenko Dakić. 
»Ono što želim istaknuti jest da su djeca bila zainteresirana za sve zanimljivosti i mjesta koja smo posjetili. Osobito im se svidio sat glagoljice koji je organizirala učiteljica Biljana Mihaljev. Pokazali su veliku zainteresiranost i pozorno slušali sve detalje. Sve je bilo primjereno njima i njihovom uzrastu, te su se lijepo osjećali, a mi voditelji smo oduševljeni gostoprimstvom naših domaćina. Zbilja jedno divno iskustvo i za nas i za djecu«, pojasnila je Tamara Kokai.
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika