Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čekajući bolja vremena…

Dvokatnu palaču na kutu ulica Maksima Gorkog i Age Mamužića moguće je sagledati u svoj njenoj veličini, mada joj se, sudeći po dugogodišnjem oronulom izgledu, ne pridaje odgovarajuća pozornost, iako je ova građevina jedna od kreacija Titusa Mačkovića, poznatog graditeljskog projektanta iz povijesti Subotice. Zgrada je podignuta 1899. godine za Lajosa Fazekasa, također arhitekta po profesiji, ali je njeno projektiranje, ipak, povjerio kolegi Mačkoviću. To je bila najamna palača, tj. imala je nekoliko stanova za izdavanje na oba kata, i pet trgovina u prizemlju. Tada je Mačković prvi put projektirao objekt s međukatnom konstrukcijom od armiranog betona (Gradotvorci II., str. 249). Fasada je bila ukrašena dekorativnim elementima bečke secesije, ali je nepoznato kada su skinuti, a zadržan samo dekorativni detalj ispod erkera na uglu palače na kome još stoje inicijali Fazekasa. Od postavljanja ovog lijepog detalja prošlo je više od 120 godina. Na krovu zgrade opstala je i četverokutna kupola.
    Pitanje kada i kako su nestali ukrasi s palače upućeno je još 1985. godine u Subotičkim novinama (broj 6, 8. veljače). U međuvremenu nije bilo rekonstrukcije kojom bi fasada bila vraćena u autentično stanje. Velika pozornost u izgradnji posvećena je uljepšavanju plafona i hodnika u unutrašnjosti objekta, ali ova lijepa dekoracija nije dostupna pogledima javnosti. Vremenom je zanemarena i samo dijelom sačuvana.
Neobično je što prije sedam-osam desetljeća – dok je palača bila u mlađem izdanju – nije nastalo mnoštvo njenih fotografija. Naime, upravo u ovoj zgradi, na drugom katu, postojao je Foto-klub u okviru organizacije Narodna tehnika (pouzdano 1955. godine), u vrijeme kada je još vrlo malo ljudi posjedovalo aparat za fotografiranje. Kasnije su ova i druge sekcije preseljene u Ulicu Matije Gupca. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika