Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Justika Skenderović – heroina hrvatske zajednice

U sklopu multimedijalnog projekta Ars e femmina programskog luka Heroine (Novi Sad – EPK 2022.), organiziran je program Devet Vojvođanki. U Kulturnoj stanici Egység u Novom Sadu 19. i 20. svibnja nastupile su umjetnice koje su predstavnice dijela nacionalnih zajednica Vojvodine i Novog Sada. Srpkinja, Mađarica, Rusinka, Hrvatica, Romkinja, Slovakinja, Židovka, Rumunjka i Njemica žene su koje su vidljive u svom stvaralačkom radu, povezane kroz različite umjetnosti kao što su muzika, gluma, književnost i vizualne umjetnosti. 
U sklopu ovoga programa, jedna od sudionica, profesorica klavira iz Novog Sada Ana Frlin održala je predavanje o Justiki Skenderović, velikanki iz hrvatske manjinske zajednice. Justika je od rane mladosti bila aktivna na polju kulture i u javnom životu. Godine 1911. osnovala je Katoličko divojačko društvo gdje su djevojke imale priliku uključiti se u kulturni i javni život. 
»Znamo da su žene u to vrijeme bile nevidljive za javnost, ali Justika je nalazila način izboriti se za to pravo, što nije bilo lako, ali je uspijevala. Iste godine, 1911., a na njenu inicijativu, Dužijanca se izvodi prvi put javno. Dužijanca je svečanost kojom se zahvaljuje Bogu na završenoj žetvi i do tada je bila skromno obilježavana unutar obitelji. Izlaskom, najprije u sakralni prostor crkve svetog Roka u Subotici, vremenom postaje značajna gradska manifestacija. Ove godine slavi 112. godišnjicu i prvi put će biti izvedena u Novom Sadu 24. srpnja. Justika je bila i suosnivačica Dobrotvorne bunjevačke zajednice. Prošle godine obilježena je 50. godišnjica njene smrti, a utjecaj njenog rada i danas je trajan. Ne samo kroz manifestaciju koja je uveliko ušla u drugo stoljeće života, već i u onim tihim, a jakim osjećajima zahvalnosti ljudi kojima je njeno djelo pomoglo«, navela je Frlin. 
Program Devet Vojvođanki promovira toleranciju, multikulturalnost, multinacionalnost, međusobno poštovanje i uvažavanje, kulturu mira, kao snažne poruke koje educiraju nove generacije i otvaraju mogućnosti za slične događaje i suradnju. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika