Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje je svizac odmotao čokoladu

Ovotjedni uvod, naslov i tema su rezultat čiste matematike, točnije kombinatorike. Toliko se ne mogu zasititi pisanja o prirodi i mjestima na našem prekrasnom planetu da mi je točno svejedno o čemu ću pisati. Iskoristila sam malog gosta da mi da jedno slovo i broj, a prije toga sam odlučila izabrati mjesto na to zadano slovo, a broj će mi biti vodič da napišem toliko stvari koje su zabavne na odabranom mjestu. Bez mnogo pitanja i potpitanja, dobila sam slovo G i broj četiri. 

Grindelwald na slovo G

Volim priče o podrijetlu imena mjesta. Za ime sela Grindelwald zaduženi su njegovi prvi doseljenici, koji su svojim dolaskom zatekli samo stijene i šumu – Grinde ol Wald, taman dovoljno podataka da mjestu daju tako čarobno ime, po meni pomalo vilenjačko.
Grindelwald je malo selo smješteno u blizini Berna, na 1.034 metra nadmorske visine u Bernskim Alpama. Prostire se na površini od 172 četvorna kilometra i ima 3.775 stanovnika. Sada kada imamo brojke, možemo ga okružiti planinama Eiger, Monk i Jungfrau. Grindelwaldovi alpski pašnjaci bolno su idilični, a žičare olakšavaju navigaciju stazama do slikovitih planinskih vidikovaca, glečera Grindelwald i jezera. Kada je prekriven snijegom, ovaj krajolik bio je mjesto snimanja filmova Ratova zvijezda i Jamesa Bonda, a zimi nudi desetke kilometara skijaških i sanjkaških staza. Dva spomenuta, vrlo zvučna filma dovoljna su da oni koji nikada nisu čuli za ovo ljetovalište iz snova shvate u kakvu bajku trenutno putujemo, pa se sada možemo prepustiti broju četiri da nas odvede do toliko zanimljivih atrakcija na Grindelwadu.

Na prvom mjestu First

Fist je manji vrh na obroncima Schwarzhorna (Bernske Alpe), uglavnom poznat kao stanica žičare iznad Grindelwalda, a također je odredište pješačke staze Schinige Platte-Faulhorn-First. Nešto što će se svidjeti svima koji vole visine je First Walk po litici. To je metalna staza, koja kao da grli liticu, a zatim štrči preko 45 metara padine. Ovo iskustvo oduzima dah, ali unosi malo straha u kosti dok vam se pruža pogled na oštre kamenite padine, vrhove, alpske pašnjake, daleka jezera i slapove. A kao da to nije dovoljno, imate priliku provozati se i zip lineom od 800 metara gdje možete postići brzinu od 84 kilometra na sat.
Izlet u Jungfraujoh, koji je na drugom mjestu četiri prijedloga, svojevrsno je iskustvo koje se događa jednom u životu, na koje ćete naići samo u Alpama. Čitajući o ovoj poznatoj pruzi dugoj 9 kilometara, izgrađenoj davne 1912. godine, nalazim toliko podataka da mi je žao što nisam pisala samo o njoj. Vlak polazi sa stanice Kleine Scheidegg, savladava visinsku razliku od 1.400 m, a 7 km pruge probija tunel. Prva petominutna pauza u tunelu je na stanici Eigerwand gdje se nalazi ogroman prozor dug 8 metara i visok 1 metar. Prije kraja filma Kazna na planini Eiger s Clintom Eastwoodom pojavljuju se scene snimljene upravo na ovom mjestu. Još jedan vrtoglav pogled s prozora na Eismeer (Ledeno more) je na drugoj postaji. Nakon 50 minuta vožnje dolazite do samog vrha Jungfraujoha, Sfinge, gdje se nalazi platforma s nevjerojatnim pogledom od 360°. Kamenje i snijeg koji se pred vama prostiru u nedogled, miješaju se s maglom i oblacima.
Iz raja idemo ravno u novi raj. Grosse Scheidegg je uzvišeni raj i fantastično mjesto za šetnje po planinskim pašnjacima prošaranim stokom. A ako ste strpljivi, može vas pratiti krdo divokoza, svizaca ili zlatnih orlova koji jure iznad glave. Kao i uvijek, pogledi su senzacionalni.
Želite li sigurno upoznati svizca, pješačka ruta First-Schilt u Weganu je idealna za to. Šetnja traje nekoliko sati, a ako ste dovoljno tihi i pažljivi, u razdoblju od lipnja do listopada, velika je mogućnost uočiti slatkog svizca. Ne zaboravite čokoladu, ipak ste u Švicarskoj.
Ne znam zašto je moj mali prijatelj odabrao broj četiri kada ovo veličanstveno mjesto nudi barem tri puta više neodoljivih atrakcija, ali moram poštivati broj i pravila igre koja sam sama smislila, i stati.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika