Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kompas – smjer: nebo

Koliko god zimski raspust bio kratak, bar tako kaže većina osnovaca, može biti dobro isplaniran. Vjerujem da je tako bilo svoj djeci koja su (i) ove godine sudjelovala na Zimskom oratoriju. Tjedan  druženja i zabave bilo je idealno za provesti dio raspusta. Od 3. do 7. siječnja na Zimskom oratoriju sudjelovalo je oko 120 djece, podijeljeno u dvije skupine: od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda, uz pedesetak animatora, koji su također bili podijeljeni na prijepodnevnu (od 9 do 14 sati) i popodnevnu smjenu (od 15 do 20 sati). Malo je reći kako je i ovogodišnji oratorij bio za pamćenje, što su nam potvrdili i brojni sudionici. 
Iako je princip i program sličan, ove godine je ipak bilo i malih izmjena. Naime, voditelj Zimskog oratorija je ovoga puta bio Vedran Peić, koji je po odluci većine bio odabran da preuzme vodstvo. »Istina, nisam se baš gurao, ali su me drugi predložili, većina izglasala, a ja prihvatio ovaj zadatak. Ono što mi je nakon pet dana najdraže jest da su komentari pozitivni, što od djece, animatora, roditelja. Iskreno, mislim da smo odradili dobar posao. Bio je ovo poseban oratorij. Vladalo je veliko zajedništvo, bilo je puno spontanih trenutaka, improvizacije... Imali smo puno novih animatora, koji su sada prvi puta bili na velikom oratoriju. Neki su do jučer bili sudionici oratorija, a sada su među animatorima«, priča Peić i pojašnjava kako je bilo ove godine i 30-tak djece koja su bila prvi puta na oratoriju. 
Kako bi mogli bolje funkcionirati, te odraditi kvalitetan program, djeca su bila razdijeljena u već spomenute skupine. Po riječima Peića, vodilo se računa i o velikom broju zainteresirane djece, te o mjerama okupljanja. 
»Lakše je razdijeliti djecu po uzrastu i tako prilagoditi program, jer je nemoguće da iste stvari zanimaju one u prvom-drugom ili osmom razredu. Neki imaju i mlađu ili stariju braću i sestre, a svi žele svoj mir i biti sa svojim prijateljima, tako da je ovo pozitivno iskustvo za sve«, pojašnjava Peić.
Kroz pet dana zajedništva i zabave smjenjivale su se kreativna, dramska, sportska, glazbena i duhovna radionica koje su bile prilagođene uzrastu. Ovom prilikom snimili su i prikladan video na Tik-Toku, gdje su na kratak i djeci blizak način prikazali »10 Božjih zapovijedi«. Imali su prvi puta i kapetane skupina, kao i »vođe dana«, a nije izostao ni zajednički ručak, užina, čaj... 
Tijekom duhovnih radionica upoznali su se sa sv. Laurom Vicuna, sv. Ivanom Pavlom II., sv. Augustinom, te su upoznali mučenike iz Azije Andriju Kima i Mikia. 
»Bila nam je želja kroz životopis spomenutih svetaca uvidjeti kako su oni kroz svoje životne puteve, koji su bili teški, dolazili do rješenja i kako su na kraju došli do neba, što je naša ovogodišnja tema«, pojašnjava Vedran Peić. 
U duhovnim radionicama pomogli su animatori Vedrana Cvijin i Josip Šarčević, te svećenici vlč. Daniel Katačić, mons. dr. Andrija Anišić i vlč. Dražen Skenderović. Djeca i mladi imali su i prigodu za svetu ispovijed, a na raspolaganju su im bili mons. Marko Forgić i vlč. dr. Ivica Ivanković Radak.  
Ovih pet dana zajedništva i druženja bili su ono po čemu će mnogi pamtiti ovaj zimski raspust, jer već od ponedjeljka valja zauzeti svoje mjesto (nadamo se) u školskim klupama. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika