Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kuharska obitelj s 20.000 članova

Ivana Dekić iz Berega odrasla je u brojnoj obitelji u kojoj se kuhalo svakoga dana. Kuha se i danas i u obitelji njenog supruga i to Ivani nije bio problem. Problem joj je bio kako količine prilagoditi manje brojnoj obitelji. Svladala je i to i nastavila kuhati s uživanjem. A prije dvije godine ova mlada kućanica odlučila je pokazati i drugim što i kako to ona kuha. Idealno mjesto za to pokazao se Facebook, društvena mreža na kojoj je Ivana otvorila svoju stranicu Naša mala kuhinja – kuhajmo srcem.

Kutljača bez granica

Ideja bi možda ostala samo u Ivaninoj glavi da nije bilo upornih prijatelja, koji su je nagovorili da krene objavljivati fotografije i recepte iz svoje kuhinje. 
»Sve što sam do sada spremila i što su drugi probali dopalo se svima, a i ja se volim pohvaliti onim što pripremim. Odmah sam odustala od YouTube kanala, jer mi je želja bila omogućiti pitanja, komentare, rasprave. Sve to može se na jednoj Facebook grupi. Grupa je osnovana prije dvije godine i sada ima skoro 20.000 članova. Članovi su iz različitih krajeva: iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije, Njemačke, Francuske, Kanade, Amerike, čak i iz afričkih i azijskih zemalja. Kada govorim o zemljama izvan našeg okruženja, članovi su obično ljudi s ovih prostora koji žive u inozemstvu«, priča Ivana i kaže da je skoro 20.000 članova grupe uspjeh, ali za nju samu iznenađenje.
Neki članovi grupe samo prate objave, komentiraju ili postavljaju pitanja, traže sevjete, dok se drugi aktivno uključuju sa svojim receptima, što pridonosi da grupa svakodnevno ima svoje objave. 
»Najviše je u grupi nas kuhara amatera, ali ima i profesionalnih kuhara koji uvijek mogu dati kakav dobar savjet. Jela su slična, ponekad se samo različito zovu, ponekad se recepti razlikuju samo u nijansama. To što smo iz različitih krajeva, što smo različite vjere, nacije i što nam te odrednice uopće nisu bitne jedna je od lijepih strana ove naše Facebook grupe«, kaže Ivana.
Laboška, pa na stol

Grupa je otvorena za sve koji žele aktivno sudjelovati ili objavljivati, ali postoji jedno pravilo: može se objaviti samo ono što se stvarno kuha uz fotografije procesa pripreme. 
»Naša grupa ne može se koristiti za reklame, ne mogu se objavljivati objave s YouTube kanala, ne mogu se skidati recepti s interneta i objavljivati u grupi, ne mogu se objavljivati dijeljene objave. Pravilo je fotografirati cijeli postupak pripreme, objaviti recept, detaljno objašnjenje. Prednost je što se može u komentaru tražiti objašnjenje, pitati. Recepti koje objavljujemo su recepti jela koja se pripremaju od namirnica koje su nam svima dostupne. Nema tu egzotičnih jela, egzotičnog serviranja, već onako kako stvarno kuhamo našim obiteljima svakoga dana. Netko se potrudi oko samog načina služenja jela pa to bude i lijepo dekorirano, a nekada je to jednostavno ‘laboška na stol’. Obično sve što spremam fotografiram i recept i sam način pripreme dijelim s ostalim članovima grupe«, kaže ova mlada poduzimljiva kućanica koja uz redovito kuhanje, a kaže u kuhinji provede oko tri sata dnevno, ima još volje i sve što spravlja podjeliti i s drugima. 
I to radi svakodnevno. I ona, kao i ostali članovi grupe, koristi recepte koji su objavljeni, pa se u Ivaninoj kuhinji pripremaju i jela po receptima iz drugih krajeva, baš kao što se i po njenim, bereškim receptima, kuha stotinama i tisućama kilometara dalje od Berega. 
Hana i Ema, njezine kćeri, rado joj pomažu u kuhinji, a najviše vole ukrašavanje slastica, pa su tako praznici koji su iza nas za njih dvije bili pravo uživanje.
Na kraju ove priče nametnulo se i pitanje što dalje, je li ova grupa samo početak neke šire kulinarske priče? Ivana za sada ne razmišlja o tome. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika