Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Hrvati u Beogradu kroz povijest

BEOGRAD – U Fondaciji Antun Gustav Matoš u Beogradu 29. prosinca održana su dva događaja. Prvi je bio predavanje »Hrvati u Beogradu kroz povijest«, projekt koji je financijski podržan od Ministarstva za kulturu i informiranje Republike Srbije. Predavač je bio Petar Dujić iz Zemuna koji je govorio o radu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u bolnici u Zemunu i njihovom doprinosu u radu i opremanju bolnice kroz povijest. 
Drugi dio predavanja bio je posvećen kiparu i arhitektu Ivanu Meštroviću i njegovim spomenicima u Beogradu i Srbiji. Predavač je bio Stipe Ercegović, predsjednik ZHB-a Tin Ujević iz Beograda. Na koncu je održan glazbeni događaj – božićni koncert zbora Odjek, koji djeluje u okviru ZHZ-a Ilija Okrugić. Koncert je financijski podržan od strane The Balkan Trust for Democracy, putem projekta Fondacije pod imenom Jačanje hrvatske zajednice.
S. D.

NS 2022: Za nove mostove

NOVI SAD – Uz program Doček, Novi Sad je 31. prosinca zakoračio u godinu kada je i službeno postao Europska prijestolnica kulture. Predstavu Tesla izumetnik redatelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i svojevrsnu Teslinu svjetlosnu galeriju u Podgrađu, povezali su građani, turisti, umjetnici i performeri, povorkom koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Europske prijestolnice kulture koja glasi »Za nove mostove«. 
Performans Svjetlost, bilo je jedinstvena igra svjetlosti, pokreta i zvukova kroz različite audio-vizualne tehnologije osvjetljenja, uključujući 3D projekcije, što je ostvareno kroz povezivanje evropskih, regionalnih i domaćih, renomiranih ujmetnika svjetla i glazbenika.
Službeni početak godine titule EPK u Novom Sadu bit će 13. siječnja, za kada je zakazano svečano otvaranje Zenituem :: 2022, u režiji slovenskog umjetnika Dragana Živadinova i to na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, kao i nesvakidašnja izložba Vreme i vaseljena u Studiju M i koncerti europskih, regionalnih i domaćih umjetnika na više od 40 lokacija širom grada. Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. siječnja. 

Zimska škola hrvatskog folklora

KOPRIVNICA – U ponedjeljak, 3. siječnja, u Koprivnici je počela Zimska škola hrvatskog folklora, projekt Hrvatske matice iseljenika. Usprkos izazovima s putnim režimima i drugim epidemiološkim mjerama, prijavljeno je više od 70 polaznika iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Novog Zelanda. 
Ove godine podučavaju se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga alpskog područja, točnije plesovi, pjesme, nošnje i glazba Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, a od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju alpskom području, podučavat će se plesovi i glazba gradišćanskih Hrvata.

Natječaj za izbor najljepše prelje 

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo i Organizacijski odbor manifestacije Veliko prelo objavili su Natječaj za izbor najljepše prelje Velikog Prela 2022. godine koje će se održati 30. siječnja 2022. u Subotici. Prijavu za natječaj je moguće predati putem e-mail adrese hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com, s naznakom za Veliko prelo 2022. – natječaj za Prelju ili putem Facebook stranice HKC Bunjevačko kolo (u inbox).
Uz prijavu je potrebno dostaviti: ime i prezime, mjesto stanovanja, godinu rođenja i kontakt telefon.
Prelja mora biti odjevena u bunjevačku nošnju; za sve zainteresirane organizatori mogu pomoći oko izbora nošnje. Natječaj je otvoren do 22. siječnja.  

Natječaj za najbolju »preljsku pismu« 

SUBOTICA – HKC Bunjevačko kolo i Organizacijski odbor manifestacije Veliko prelo objavili su Natječaj za najbolju »preljsku pismu« Velikog prela 2022. koje će biti održano 30. siječnja 2022. u Subotici. Napisane »preljske pisme« potrebno je dostaviti na e-mail adresu: hkcbunjevackokolosubotica@yahoo.com ili poštom na adresu HKC Bunjevačko kolo, ulica Preradovićeva br. 4, 24000 Subotica, s naznakom: za Veliko prelo 2022. – Natječaj za »preljsku pismu«. Uz prijavu je potrebno napisati tko je autor pjesme i kontakt telefon, adresu i e-mail. Pjesma treba biti napisana na hrvatskom jeziku ili na bunjevačkoj ikavici s temom koja je prigodna uz prelo, zimu, blagdane, bunjevačke običaje i tomu slično. Povjerenstvo za izbor »preljske pisme« informaciju o tome tko su autori pjesama dobivaju tek nakon izbora pobjednika. Natječaj je otvoren do 19. siječnja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika