Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U sjeni radijskih emisija

O Radio Mariji Srbije smo već pisali više puta i vjerujem kako je našim čitateljima poznata ova jedina kršćanska radijska postaja u Srbiji. Sve je počelo 1987. godine kada je sv. Otac papa Ivan Pavao II. pozvao vjernike da se uključe u kreiranje projekata Nove evangelizacije u svjetlu trećeg milenija. 
Prva radio postaja Radio Marije otvorena je u Italiji 1983. godine u župi Erba u provinciji Como i tada je sve krenulo. Od 1990. godine osnivaju se Radio Marije diljem svijeta, te je tako 1998. osnovana Svjetska obitelj Radio Marije (The Wold Family Radio Maria). 

Od Subotice do Australije 

Kako bi jedan radijski studio mogao biti otvoren, jasno je da su potrebni tehničari koji moraju pripremiti kompletnu opremu za rad, a kasnije ju i održavati. Naš sugovornik Miroslav Stantić je kao tehničar počeo raditi u Radio Mariji Srbije 2015. godine, kada je došlo do reorganizacije rada, odnosno kada su se podijelile mađarska i hrvatska redakcija. Obje su zahtijevale tehničare, te je tako Miroslav došao u redakciju na hrvatskom jeziku. Na mjestu tehničara Radio Marije Srbije radio je sve do početka 2020. godine, a tada je uslijedio poziv da bude tehničar Svjetske obitelji Radio Marije. 
»U hrvatskoj redakciji Radio Marije Srbije moj posao je počeo montažom opreme koja se ovdje koristi. Kasnije je bilo u pitanju održavanje, što smatram primarnim dijelom, a svakodnevni dio posla je bila i montaža, obrada materijala i snimanje. Poznato je kako Radio Marija često prenosi sv. mise iz drugih mjesta, a to je također zadatak tehničara otići s opremom na teren i raditi prijenos. Danas više ne radim montažu i programski dio, ali sam kao tehničar i dalje tu«, priča Stantić i dodaje: »Po struci sam elektrotehničar, a za ovaj posao su potrebni ljudi koji se razumiju u audio, IT tehniku i elektroniku. Kombinaciju ta tri područja. Opremanje studija RM u Srbiji sam radio s tehničarem Svjetske obitelji RM i on me je i sada pozvao. Prihvatio sam se ovoga posla, koji se u velikoj većini radi od doma, odnosno online, ali kada je potrebno izaći na teren i opremiti studio, obučiti lokalne tehničare, to zahtijeva putovanje«.
»Svaka radio postaja je drugačija. Zapravo, sredina i okolnosti su drugačije. Radio Marija Srbije je specifična jer ima dvije redakcije, a unutar nje još dijeli frekvenciju s pravoslavnim vjernicima. Zapravo, sve radio postaje započinju od iste ideje, ali se to nekako implementira na drugi način. Iako je situacija u raznim mjestima drugačija, uglavnom sve redakcije rade cjelodnevni program«, kaže Stantić. 
Ekipa koju čine tri tehničara, a u kojoj je i naš sugovornik, pokriva Europu, Aziju i Oceaniju, dok Radio Marija postoji i u Africi i Americi. Tako se prije dva tjedna vratio iz Portugala i Lisabona gdje je bio nešto više od mjesec dana, a gdje je otišao direktno iz Engleske, točnije iz Cambridgea. Kao tehničar Svjetske obitelji Radio Marije, osim spomenutih mjesta, radio je i na Malti, u Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (Sarajevo), nekoliko puta u Međugorju, u Parizu i nekoliko puta u Italiji u središtu Radio Marije i u Rimu. Razgovarali smo i o opremi i studijima izvan Srbije i ovome koji je kod nas. 
»Naš studio i redakciju u tehničkom smislu ne možemo porediti s pojedinim studijima. Zapravo smisao jeste isti, ali se tamo radi s puno suvremenijom opremom i sve je drugačije. S tim da ne mogu reći da mi u redakciji Radio Marije Srbije u Subotici nemamo zadovoljavajuću opremu. Imamo sve što nam je potrebno. Kada je u pitanju ljudstvo, uglavnom su redakcije brojnije nego naša, mislim da imaju veći broj uposlenika i volontera, ali ni to ne mora biti pravilo«, kaže Stantić.
Putovanja sada dosta koči i remeti pandemija, te je puno toga neizvjesno i ne može se planirati.
»Specifična je situacija zbog putovanja, ali sam donio odluku da se hoću time baviti... Nisu putovanja stalna, ali ih ima. Moj posao je uglavnom online od kuće i to ako gledamo u postotcima oko 80 posto, ali kada je potreba na terenu, onda putujemo«, kaže Stantić i pojašnjava kako je toga dana radio (online) za Radio Mariju u Portugalu, Australiji i u Nazaretu. 
A pitali smo ga što se događa kad ode na put, tko uskače ako se dogodi neki tehnički problem u hrvatskoj redakciji u Srbiji, odgovorio je uz smijeh: 
»Molimo Boga da se ništa ne dogodi, ali bude i takvih situacija, pa uz pomoć kolege i njegovog online uključivanja i ti se problemi riješe«. 

»Kršćanski glas u vašem domu«

Diljem svijeta u oko 90 zemalja su rasprostranjene postaje Radio Marije, od kojih najviše u Europi. Azija ima desetak postaja, a Oceanija 5-6. U posljednje vrijeme, po riječima sugovornika, najviše postaja Radio Marije je otvoreno u Africi. 
Dotaknuli smo se i nezaobilazne teme – financija, na što je Stantić odgovorio: 
»Sretan sam što ne moram o tome voditi računa. Kad se pokreću radio postaje, one su potpomognute od Svjetske obitelji RM, ali poslije svatko odgovara za svoju. Prvih godina se radi na oživljavanju donacija, od kojih se kasnije i živi«, pojašnjava Stantić. 
Po riječima sugovornika nama najbliža redakcija u smislu programske raspodjele je Radio Marija u Rumunjskoj koja ima mađarsku i rumunjsku redakciju, kao i Slovaci, koji su relativno nova redakcija koji također imaju slovačku i mađarsku redakciju. 
Programski koncept Radio Marije obuhvaća širenje i unaprjeđivanje evanđeoske poruke radosti i nade u duhu učenja kršćanstva i Katoličke crkve, što potvrđuje i sam moto »Kršćanski glas u vašem domu«. Program je namijenjen prije svega vjernicima katoličkih župa kao i osobama koje nisu u mogućnosti na drugi način čuti informativne i formativne sadržaje, uglavnom stari i bolesni, a istodobno i potencijalnim slušateljima koji se o vjerskim temama nemaju prilike obavijestiti. Primarni auditorij su vjernici katoličkih župa svih dobi, a sekundarni svi oni koji prevalentno slušaju vjerske, obrazovne i kulturne radijske programe. 
Program Radio Marije Srbije je koncipiran po modelu Svjetske obitelji Radio Marije i sastoji se od jedne trećine duhovno-vjerskog sadržaja, jedne trećine pod zajedničkim nazivom humana promocija s naglaskom na znanost i kulturu i jedne trećine koja je popunjena glazbenim sadržajima.
Radio Marija Srbije ostvaruje dvadesetčetverosatni program na hrvatskom jeziku, a emitira i emisije na rusinskom, ukrajinskom, slovačkom i njemačkom jeziku.
Ž. V.  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika