Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prosjek je odličan (4,80)

Kada se osvrnemo na obrazovanje u protekloj godini koju ovim brojem zatvaramo, možemo zaključiti da je puno toga ostvareno i urađeno, ali da još uvijek ima i »rupa«. Ako bismo sastavljali popis što je urađeno, a što nije, definitivno bi nam popis »urađeno« bio duži. Treba reći kako je ova godina bila ipak bolja i uspješnija od prethodne, kada je covid u obrazovanje unio »velike rupe«, ne samo u znanju učenika nego i u brojna putovanja, ekskurzije, druženja... 
Kako godinu za nama ocijeniti? 

Odličan 5

Valja se podsjetiti na ono što je dobro, pohvalno, ono čime se kao zajednica možemo ponositi i dičiti, a toga itekako ima. Nemoguće je nabrojati sve urađeno, ali itekako je važno spomenuti ono što je ovu godinu učinilo »posebnom«. Održani su brojni seminari, stručni skupovi, razgovori, ekskurzije, izvannastavne aktivnosti, Ljetne škole hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti u Horgošu i na Prviću, Zimski i Ljetni oratorij koji su ove godine prvi puta krenuli i izvan Subotice i okolice, neizostavni Etnokamp, profesionalna orijentacija učenika Gdje poći sutra?!, odlazak na Interliber... i još puno drugih aktivnosti za učenike cjelovite nastave na hrvatskom jeziku ili one koji pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. 
Upisana je dvadeseta generacija učenika u cjelovitu nastavu, vrtić Marija Petković – Sunčica obilježio je 20 godina postojanja i rada, vrtićima na hrvatskom jeziku osigurana su Montessori zvona i muzički instrumenti (Orffov instrumentarij). Nakon 19 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku imamo prosvjetnu inspektoricu pri Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Na Filozofski fakultet Sveučilišta u Novom Sadu stigao je novi lektor, a lektorat je upisala četvrta generacija nastavnika i učitelja. Početkom ovoga mjeseca u Hrvatsko nacionalno vijeće stigla je donacija za učenike vrijedna 12.000 eura. 
Prevedeni su svi udžbenici za osnovce obuhvaćeni reformom obrazovanja u Srbiji, a u tijeku su prijevodi udžbenika za srednje škole. Osiguran je prijevoz učenika nižih razreda od doma do škole, a svim studentima koji su se odlučili studirati u Hrvatskoj osiguran je smještaj. 

Vrlo dobar 4

U Osnovnoj školi 22. oktobar u Monoštoru od ove školske godine cjelovita nastava započela je i u višim razredima, ali nije upisana nova generacija prvaša. Oko 500 djece ovoga rujna se opredijelilo izučavati izborni predmet, a u prvi razred cjelovite nastave na hrvatskom jeziku upisano je 25 mališana u četiri škole. Ako pogledamo statistiku unazad nekoliko godina, možemo vidjeti da je svake godine sve manji broj djece, a uzmemo li u obzir te podatke možemo biti zadovoljni brojkom od 25 učenika po generaciji. Ali... Ako znamo da nas može biti puno više? A znamo... Gdje je zapelo? U prazničnom duhu dajem šansu za popravak (ipak je ovo ocjena na polugođu), pa nek već sljedeće godine dokažemo da i ovdje možemo biti odlični. 

Ponavljači 

Iako ćete danas u sustavu obrazovanja teško čuti da je neki učenik ponavljao razred u ovogodišnjoj analizi, ponavljač je već stari znanac – Hrvatski obrazovno-odgojni centar koji je na ovoj listi jer ni Skupština AP Vojvodine ni Grad Subotica nisu usvojili izmjene mreže obrazovnih ustanova, što je jedan od prvih koraka koji se moraju poduzeti kako bi se inicijativa za osnutak Centra počela konkretno realizirati. Udžbenik iz hrvatskog jezika za osmi razred, koji je uredno i na vrijeme predan (tijekom ljeta) još uvijek nije odobren... 
Ovdje možemo svrstati i »brigu« o nestajanju Hrvata, točnije prešućivanju, a to nam je pojašnjeno u novom udžbeniku srpskog jezika za osmi razred osnovne škole. Podsjećanja radi, u njemu se u podjeli južnoslavenskih jezika navodi da su to srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik, dok »Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski nazivaju hrvatski, bošnjački i crnogorski jezik«. Istina, izazvana su brojna reagiranja političkih dužnosnika i jezikoslovaca, čak je predsjednik Aleksandar Vučić obećao da će greška, ukoliko je ima (vjerojatno ju ne vidi), biti ispravljena. Možda jednog dana, do tad... Sjedi. Jedan.
Kako ovu analizu godine ne bismo završili lošim ocjenama, valja naglasiti kako puno toga iz ove godine treba zadržati. Ponešto doraditi, a ono (radi drugih) nedovršeno ponovno pokrenuti. Ipak je pred nama cijela (nova) godina.  
Željka Vukov 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika