Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skenirajte QR kod i instalirajte aplikaciju Hrvatske riječi!

Aplikacija Hrvatska riječi dostupna je na Google Play storeu. Da bismo vam olakšali pristup našoj aplikaciji, od ovog broja u svakom narednom broju, možete naći u impressumu naš QR kod koji vas vrlo lako vodi do stranice za skidanje naše aplikacije na vaše uređaje. Skrenirajte, instalirajte i uživajte u olakšanom pristupu sadržaju koji za vas stvara Hrvatska riječ!
QR kod (engl. QR code) je matrični kod (ili dvodimenzionalni bar-kod) kreiran 1994. godine. Stvorila ga je japanska korporacija Denso-Wave. »QR« je akronim od Quick Response (brz odziv), budući da je tvorac namjeravao da se sadržina izuzetno brzo dekodira skeniranjem.
Iako su se prvenstveno koristili u auto industriji, ovi kodovi se danas koriste u mnogo širem kontekstu, QR kodovi koji pohranjuju internet adrese mogu se pojaviti u časopisima, na natpisima, autobusima, posjetnicama, kao i na bilo kojem objektu o kojem bi korisnik mogao zatrebati informacije. Korisnici koji imaju mobitel s kamerom i instaliran odgovarajući softver mogu skenirati sliku QR koda, čime će se uključiti internetski preglednik koji će Vas odvesti kao korisnika na ugrađeni URL iliti internetsku adresu. Ovaj čin povezivanja s fizičkim objektima poznat je kao hiperveza fizičkog svijeta. Korisnici također mogu kreirati i ispisivati ​​vlastite kodove za druge da ih skeniraju i koriste posjetom jednoj od nekoliko besplatnih stranica za njihovo generiranje. On se sastoji, ovisno o veličini QR koda, od 400 do 1.000 brojeva i od 250 do 600 slova. Više nego dovoljno za informacije koje korisnika vode na dalju internetsku adresu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika