Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prevaga

Još nekoliko sati dijeli nas od kraja ove kalendarske godine. Netko će što prije željeti zaboraviti je, netko će je u kalendar sjećanja upisati kao uspješnu i sretnu godinu, sve ovisi što nam je proteklih 365 dana donijelo u obiteljskom životu i poslu.
Proteklih 365 dana odlazeće 2021. godine kroz teme i događaje koji su utjecali i na Hrvate u Srbiji iščitavali ste na stranicama Hrvatske riječi. Ukupno 2.704 stranice u 52 broja našeg tjednika. Slika je to aktivnosti i rada hrvatskih profesionalnih institucija, kulturnih udruga, uposlenih u obrazovanju na hrvatskom, gospodarstvenika, pojedinaca. Ali i svega onoga što itekako utječe na život svakog od nas, bio on Hrvat, Mađar, Srbin ili što drugo.
Kako godinu na izmaku sagledava predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i kako ju vide novinari Hrvatske riječi čitat ćete u posljednjem ovogodišnjem broju tjednika. 
A izazova, problema, zapreka koje je trebalo vješto zaobići nije manjkalo ni u ovoj godini.
Hoćete o bunjevačkom govoru, koji je ogoljenom političkom voljom postao jezik u službenoj uporabi? Hoćete o tome kako Hrvatsko nacionalno vijeće nije čak dostojno ni odgovora na zahtjev da se u nekim lokalnim sredinama hrvatski uvede kao službeni jezik? Hoćete o novinskim naslovima koji su pratili taj zahtjev HNV-a? Hoćete o školskom udžbeniku iz koga osnovci u Srbiji uče da hrvatski, jedan od priznatih jezika Europske unije, zapravo, vjerovali ili ne, ne postoji? Hoćete o tome kako hrvatska manjina u Srbiji jedina ne može dobiti svoj školski centar? Hoćete o tome kako provođenje Međudržavnog sporazuma u dijelu koji se odnosi na garantirane mandate i dalje nije tema u Srbiji? I to samo nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora. Hoćete o tome što mjesta stradanja Hrvata u Srbiji još nisu obilježena?
Znam, moglo bi se na sva ova pitanja odgovoriti kontra pitanjima. Hoćete o 700.000 eura koje je Srbija izdvojila za kuću bana Jelačića? Hoćete o dobroj suradnji u Novom Sadu? Hoćete o uposlenima u tijelima Pokrajine i Grada Novog Sada? Hoćete o natječajima na kojima potporu dobivaju i hrvatske udruge?
No, čak i da mi je promaklo koje kontra pitanje tas je u odlazećoj 2021. godini ipak pretegao na jednu stranu.
Što će donijeti dolazeća 2022? Pratit ćemo, pitati, izvještavati, analizirati.
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika