Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Kalendar hrvatskih institucija za 2022. 

SUBOTICA – Pod naslovom »2022. godina je popisa!« hrvatske institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji tiskale su kalendar u kojem šalju poruku: Znam tko sam: HRVAT(ICA) / HRVATSKI JEZIK / RIMOKATOLIK.
Kalendar izlazi na 12 listova na kojima se nalaze identitetske poruke hrvatskih velikana u Srbiji, kao i povijesne teme. Tako se na listovima nalazi glagoljički potpis Grgura Horvatovića, vlasnika posjeda blizu današnjeg Santova iz 1517. i toponim Hrvatsko selo na Dunavu kraj Novog Sada s početka 18. stoljeća, glasilo srijemskih Hrvata Hrvatski branik, te poruke Grgura Peštalića, bana Josipa Jelačića, Ivana Antunovića, Ante Evetovića Miroljuba, Antuna Gustava Matoša, Blaška Rajića, Miše Brajca i Balinta Vujkova, svjedočeći svoje hrvatsko nacionalno opredjeljenje. Teme prate prigodne ilustracije. Kalendar su izradili povjesničar Vladimir Nimčević i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji Zack u Petrovaradinu.
Listovi sadrže katolički kalendar te kalendar s označenim blagdanima i praznicima koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznike hrvatske zajednice u Srbiji.
Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ i HNV-u.

Zimska škola hrvatskog folklora

KOPRIVNICA – Zimska škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, započinje u ponedjeljak, 3. siječnja i održavat će se deset dana u Koprivnici. Usprkos izazovima s putnim režimima i drugim epidemiološkim mjerama, prijavljeno je više od 70 polaznika iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Novog Zelanda.
Na Zimskoj školi 2022. podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga alpskog područja, točnije plesovi, pjesme, nošnje i glazba Hrvatskog zagorja, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Podravine, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, a od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju alpskom području, podučavat će se plesovi i glazba gradišćanskih Hrvata.

Poziv za književne rukopise

SUBOTICA – Nakladničko vijeće NIU Hrvatska riječ objavilo je javni poziv za neobjavljene rukopise književnih autora iz Srbije koji stvaraju na standardnom hrvatskom jeziku ili dijalektalnim govorima Hrvata. O uvrštenju rukopisa u nakladnički plan Hrvatske riječi za iduću, 2022. godinu odlučivat će peteročlano Nakladničko vijeće. Rok za slanje rukopisa je do danas (petak, 31. prosinca 2021. godine). Rukopise je potrebno poslati u elektroničkom formatu (MS Word) na e-mail: naklada@hrvatskarijec.rs. Poslani rukopisi se ne vraćaju. Recenzije, predgovori i pogovori se ne zahtijevaju. NIU Hrvatska riječ snosi troškove tiskanja odabranih rukopisa, a s autorima sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama.

Nagrađena slamarka Vera Bašić Palković 

BEČEJ – Na XXII. pokrajinskoj smotri likovnih umjetnika amatera Vojvodine, održanoj u studenom u Novom Bečeju, slamarka Vera Bašić Palković osvojila je specijalnu nagradu za sliku koja nosi naziv Sićanje na ditinjstvo, objavila je Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta. Slamarke koje djeluju pri tavankutskoj udruzi su i ranijih godina nagrađivane na ovoj smotri. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika