Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kofer pun želja

Sjećam se prve godine u kojoj sam napravila retrospektivu cjelogodišnjeg putovanja u rubrici Priroda i društvo. Bila je to godina u kojoj sam putovala kao nikada do sada, pa je ovaj pregled za mene imao posebnu veličinu i značenje. Osjećala sam se ispunjeno, sretno, zadovoljno i punog srca. Došla su neka čudna vremena i na kraju ove godine ne mogu se pohvaliti brojnim putovanjima, ali mogu savladanim izazovima. Htjela sam puno, ali sam malo ispunila. Sinoć sam ipak bila zadovoljna razgovorom sama sa sobom. Nije uvijek onako kako želimo, ali prije svega važno je željeti i dalje, jer nas samo mašta i želje mogu odvesti na neka ljepša mjesta, nove destinacije i u neke čarobne avanture.

Ponekad je našim željama potrebna mala pomoć

Putovanja su sama po sebi ispunjenje želja, ali neke destinacije vam mogu pomoći da ispunite neke od vaših želja. Bila sam na nekoliko takvih mjesta, bacala novčiće u fontane, zamišljala želje ispod mosta, puhala skulpture u nos... Danas pišem o nekima od najpoznatijih.

Spremite želje u kofere

Jedno od poznatih mjesta gdje se želje ostvaruju ili koje radi u korist vaših želja je poznata Fontana di Trevi koja se nalazi u Rimu. Ova prekrasna fontana najveća je u Rimu, a veliku popularnost stekla je pojavljivanjem u Felinijevom filmu La dolce vita. Koraci za ispunjenje želje su sljedeći: novčić se baca preko lijevog ramena desnom rukom. Naravno, prije svega poželite tu jednu svoju želju, pravu i veliku.
Zanimljiva destinacija koja ispunjava želje je Zid plača, odnosno Zapadni zid, kako ga zovu Židovi, u Jeruzalemu. Zid plača u Jeruzalemu jedno je od najsvetijih mjesta židovskog naroda. Milijuni hodočasnika posjećuju ovaj zid svake godine kako bi zaželjeli želju. Svoje najdublje želje ispisuju na papir i stavljaju u rupe između kamenja zida, želeći dobro zdravlje, spas, bogatstvo i sreću. Svakih nekoliko dana domar skuplja ove male bilješke s molitvama na njima i zakopava ih na groblju i tada vam se želja ostvaruje.
Kada se spoje turističke atrakcije i horoskopski znakovi, ispunjenja postaju lakša. U Jaffi u Izraelu nalazi se Most želja, s figuricama svih znakova zodijaka. Vjeruje se da će vam se želja ispuniti ako dotaknete figuricu koja odgovara vašem horoskopskom znaku i zagledate se u more.
Mnogi stavljaju novac na prva mjesta želja. Ako ste jedan od njih, onda je pravo mjesto za vas drvo želja na otoku Maree. U škotskom jezeru Loch Maree nalazi se nekoliko otoka, od kojih je jedan dom stoljetnih hrastova. Jedan od tih hrastova je drugačiji – kažu da je čaroban i tko mu gurne novčić pod koru, obogatit će se. Vjerojatno možete zamisliti kako drvo danas izgleda – s tisućama novčića koji mu probijaju koru. Istina je, međutim, da je izvorno stablo želja, u kojem je čak i kraljica Viktorija ostavila novčić, već odavno istrunulo zbog trovanja bakrom uzrokovanog brojnim novčićima u njegovoj kori. Njegova zamjena vjerojatno će doživjeti sličnu sudbinu.
Nijedna želja ne bi bila tu da nismo živi, a nadasve zdravi. Složit ćete se da je zdravlje najvažnije. Željezni stup New Delhija, star više od 1.600 godina, koji opstaje u vlažnoj klimi i otporan je na koroziju, brine se ne samo za svoje potrebe, već i za naše. Sve što trebate učiniti je hodati oko njega i razmišljati o svojoj želji. Stup se nalazi u dvorištu Qutb Minar džamije.
Baza za ljubavne želje nalazi se u Julijinoj kući u Veroni, što i ne čudi, ali ni priča o ljubavnim lokotima nije zanemariva. Zapravo, moć zaključavanja ljubavi u lokote se proširila i mnogo je mostova koji ih krase. Jedan od najznačajnijih je onaj u Parizu, Pont De l’archeveche.
Krije li se snaga ispunjenja želje u samoj želji, mjestu koje ispunjava želju ili je nešto treće u pitanju, vjerojatno nikada nećemo sa sigurnošću znati, ali cijeli je proces prekrasan. Imati želju je divno kao i ispuniti je.
Gdje god bili, ne zaboravite u novogodišnjoj noći pogledati u nebo i poželjeti tu jednu želju čije će vas ispunjenje usrećiti, jer u novogodišnjoj noći sve je moguće i sve se želje ostvaruju. Neka vam se u novoj 2022. ostvare sve želje! Ili barem one najveće.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika