Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Javni sat Dječje dramske sekcije

Ove jeseni u okrilju HKC-a Bunjevačko kolo s radom je nastavila Dječja dramska sekcija u kojoj se okupljaju učenici osnovnoškolske dobi. Dječja dramska sekcija subotičkog HKC-a Bunjevačko kolo održala je 28. prosinca javni sat na kom su djeca pokazala što su naučila kroz protekla tri mjeseca rada i druženja. Izveden je dramski tekst Romeo i Julija čiji je autor Marijan Rukavina, član ove sekcije, učenik sedmog razreda u hrvatskom odjelu Osnovne škole Ivan Milutinović. Voditeljica skupine je Nevena Mlinko.
U igrokazu Romeo i Julija su glumila djeca, u ulozi Romea Marijan Rukavina, u ulozi Julije Antonija Kujundžić, u ulozi Tibaldoa Karlo Kujundžić, u ulozi Sluškinje Ines Vojnić, Alisice su glumile Marta Vukmanov Šimokov, Maša Delić i Lana Lončarević, a Psihijatra Roko Piuković.
»Inspiraciju za pisanje teksta sam dobio od priča koje sam čuo o drami-tragediji Romeo i Julija koju je napisao Shakespeare, a kada sam pogledao predstavu prema njegovom tekstu, dobio sam još više inspiracije. Tekst koji sam napisao govori o neostvarenoj ljubavi«, kaže Marijan Rukavina.
Dječja dramska sekcija je bila aktivna u HKC-u Bunjevačko kolo u razdoblju od 2014. do 2016., te ponovno od 2018. S proljeća 2020. prestaje s radom zbog korone te se obnavlja s jeseni 2021. godine. Voditeljica je u naznačenim periodima bila Nevena Mlinko, a kroz sekciju je prošlo više od 30 djece osnovno-školske dobi.
»Ovo je prvi javni sat, nastup djece koja su počela nedavno pohađati Dječju dramsku sekciju. Predstavili smo ono što smo radili u protekla tri mjeseca. Imali smo jednu do dvije probe tjedno. Specifično je što je jedan od članova sekcije napisao igrokaz, koji smo onda provukli kroz sito i rešeto same pozornice. Nadam se da će Rukavina u nekoj perspektivi nastaviti s pisanjem. Obradovala sam se kada je donio tekst i kada smo ga počeli realizirati. Tema jest opće poznata, ali ovo je jedna aktualizacija iz suvremene vizure«, kaže Nevena Mlinko.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika