Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova godina – novi početak

Na početku smo još jedne nove godine. Puni smo velikih očekivanja i željni pozitivnih promjena. Mnogi ulaskom u novu godinu žele započeti  raditi na sebi, žele se mijenjati i tako pridonijeti kvaliteti svoga života. Ipak, sve što započinjemo trebamo započinjati s Bogom, pa tako i ovu godinu i svaku promjenu koju želimo poduzeti, jer sve je u njegovim rukama, naša budućnost i naš život.

Marija Bogorodica

Nova godina započinje svetkovinom Marije Bogorodice. Tako u vrijeme velikih očekivanja i nadanja, vrijeme odluka o promjenama i željama za boljim sutra, slavimo skromnu Mariju, po kojoj je Bog učinio veliko čudo i darovao nam Spasitelja. Stoga novu godinu trebamo započeti zagledani baš u nju, u Mariju, te u njoj pronalaziti inspiraciju za željene promjene, ali i s pouzdanjem u njezin zagovor očekivati svaki novi dan u godini koja je započinje.
Marija je bila Bogu poslušna, stavila mu se potpuno na raspolaganje, bez kalkulacija i bez obzira na to što će reći svijet. Njezino »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi« (Lk 1,38) je program za život koji bi trebao slijediti svaki kršćanin. Mi često ne želimo tako Bogu odgovoriti, jer hoćemo da je sve po našem. Ne želimo da on vodi naš život nego da nam pomaže da nam život ide tokom koji smo sami zacrtali. Zato smo nesretni, zato nam se ponekad čini da nam ništa ne ide i da Bog ne čuje naše molitve. Mi ne vidimo i ne znamo ono što Bog zna, tako ne možemo znati što je za nas najbolje. Često se ispostavi da je bolje što nije bilo onako kako smo željeli, samo u tom trenutku to nismo znali, pa smo bili žalosni. Bog nije ograničen sadašnjošću kao čovjek, on zna što nosi sutra i što je najbolje za našu budućnost na zemlji, ali i u vječnosti. Zato je potrebno potpuno mu svoj život predati u ruke, dopustiti, poput Marije, da sve bude kao je on zamislio. U tome je naša sigurnost i sreća kojoj cijeli život težimo.
Križ ne možemo izbjeći, kao što nije ni Marija. Život službenice Gospodnje bio je ispunjen i strahom i neizvjesnošću, i patnjom i boli, ali sve je to Bog vodio. Čovjek koji se stavi Bogu na raspolaganje neće na zemlji živjeti kao u raju, ali će zemljom koračati prema raju. Ovdje će i trpjeti i bojati se, ali vjera će na kraju pobijediti strah, imat će snagu izdržati svoj križ, a Bog će mu dati i obilje blagoslova. Mariji nije bilo lako kao službenici Gospodnjoj, ali Bog je vodio njen život, blagoslovio je milošću da njezino dijete bude Spasitelj.
    
Odluke 

Na početku nove godine u redu je da imamo želja i očekivanja. Možda se naše nade i želje poklapaju s Božjom voljom, možda ne, to ne možemo znati. Zato neka jedna od naših odluka bude staviti sve što dolazi u Božje ruke, a mi poput Marije recimo: »Evo službenice Gospodnje«. Gospodin želi da s njim računamo, jer to je potvrda našega pouzdanja u njega i naše vjere. Stoga uvrstimo u naše novogodišnje odluke, ne samo više onoga što svijet propagira da je potrebno za sretan život nego i više molitve, više svete mise, više Biblije… više Boga. Tada ćemo dobiti sve ono drugo što nam je potrebno, a ako nešto ne dobijemo, znači da nam nije ni trebalo. Jer čovjek ovim svijetom putuje prema konačnom odredištu – vječnosti, pa treba smo ono što će mu pomoći da stigne na odredište. Godina koja dolazi samo je jedna etapa na tome putu, zato je stavimo u Božje ruke i kroz nju s Bogom koračajmo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika