Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dragocjeni glazbeni dar

Božićni koncerti koje priređuje HKPD Jelačić iz Petrovaradina uvijek su nadopuna božićne radosti, a priređeni u autentičnim prostorima petrovaradinskih crkava postaju pravo blagdansko blago i dragocjen dar publici. Nekada su, kako je u pozdravu na početku ovogodišnjega koncerta, održanog 28. prosinca u crkvi sv. Jurja na Petrovaradinskoj tvrđavi, rekao župnik i petrovaradinski dekan preč. Marko Loš bili priređivani na ili oko blagdana Tri kralja, no čini se da je ustaljeni raspored po kojem se odvijaju između Božića i Nove godine prikladniji. 
Pozornost mnogobrojne publike, koja je nanovo došla iz svih mjesta u fruškogorskom Podunavlju gdje žive Hrvati (uz njihove goste) i ove su godine privukle, kako stare petrovaradinske božićne pjesme tako i hrvatska narodna »klasika« božićnoga vremena, no i suvremeniji napjevi. Njih su prvo izveli članovi mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca, kojima je ravnala Vlasta Malešević. U izvedbi Tihe noći pridružile su im se Ivana i Sara Petrović, koje redovito iz Karlovaca dolaze na Petrovaradionicu. Za klavijaturom je bio Zvonko Tadić.
Svoj nastup mješoviti zbor Jelačića započeo je polifonim pjevanjem Pristupite, vjerni, u kojem je solistički dio brilijantno otpjevao Miroslav Klašnja. Uslijedile su tradicionalne hrvatske božićne popijevke, a završetak je bila skladba Kog ste vidjeli, pastiri iz glazbene baštine Starog Grada na Hvaru. Za klavijaturom je bila Milica Keča, a zborom je, kao i uvijek, ravnala Vesna Kesić Krsmanović.            
Koncetru su nazočili i predstavnci hrvatske diplomacije u Srbiji, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, kao i druge dvije hrvatske udruge iz Novog Sada: Hrvatskog kulturnog centra i HKPD-a Stanislav Preprek.
M. T. / Foto: Lara Grginčević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika