Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Darujmo svoju ljubav i pažnju

»Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima i konačno, u ove dane progovori nama u Sinu« (Hebr. 1,1-2).
Zastanimo ovih dana i u tišini svoje duše osluhnimo glas Boga koji progovara u svom Sinu. Progovara nam veličanstvenim sjajem, dubokom snagom i ljepotom svoje ljubavi koja želi zahvatiti svakoga od nas, progovara nam rođenjem svoga Sina, malenog Božića. 
On je postao jedan od nas. On je tu u nama, spreman da se saživi s našim patnjama, spreman da nam pruži ruke i povede nas putem mira i ljubavi.
Ovih dana nastojimo blještavilom okićenog grada, velikom užurbanošću, groznicom potrošačkog duha i pripremama za veliku svetkovinu pokazati sebi samima, a i cijelom svijetu što za nas znači taj veliki blagdan. Možda to i jest izraz našeg pokušaja da progovorimo svom Bogu, uspostavimo dijalog s Njim i prihvatimo njegovu ljubav. Ali dok se trudimo učiniti taj naš blagdan što blistavijim i veličanstvenijim, kao da zaboravljamo govor koji možemo čuti u dubinama svoga srca: »Čovječe, stani tu, pred dijete Isusa, pokloni se duboko, budi zahvaćen Njegovom svjetlošću, ispuni svoj život toplinom Njegovih djetinjih ruku koje pruža patnicima, bolesnicima, gladnima i nemoćnima, starcima i umirućima! Kreni, iskiti svoj grad svojom dobrotom i ljubavlju, jednakoj onoj koju očekuješ od svoje majke, oca, djeteta, supruge, supruga, prijatelja! Budi najsjajniji ukras koji ispunja radošću sve one koji su ti darovani da pored tebe putuju stazama tvog života«.
Božić kao blagdan rođenja Sina Božjega, kao objava Božje ljubavi u kojoj leži tajna Božje moći koja se daruje cijelom čovječanstvu, Božić kao radost koja se mora roditi u srcu svakog čovjeka. Smisao božićne radosti je u spoznaji svakog od nas da se rodio Kralj nebeski za mene, za tebe, za sve. Da se rodio iz duboke ljubavi za nas, ljubavi koju želi da darujemo jedni drugima da bismo gradili svoju budućnost i budućnost čovječanstva. Gradeći je međusobnom ljubavlju i u ljubavi prema Bogu stvorit ćemo pravedniji svijet. Da bismo uistinu doživjeli božićnu radost darujmo jedni drugima svoju ljubav i pažnju, a ne darove koji ne mogu ispuniti ničije srce trajnim zadovoljstvom. Budimo sa svojim najbližima okupljeni u božićnom slavlju sa spoznajom da smo najveći dar jedni drugima sjedinjeni i povezani Božjom ljubavlju koja nas pohađa u djetetu Isusu. 
Svim vjernicima i ljudima dobre volje cijele Subotičke biskupije želim čestit, radostan i blagoslovljen Božić te dobru i blagoslovljenu novu 2022. godinu.
mons. Slavko Večerin 
biskup Subotičke biskupije

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika