Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najveća potreba moga srca – ljubiti Boga

Povijest jest i ostaje beskonačni rudnik mudrosti i skrivenog blaga. Među tim zlatnim rudnicima naše civilizacije posebno sjaji iskustvo slavlja Tajne Utjelovljenja i Rođenja Božjega Sina, Isusa iz Nazareta. S velikom se radošću približavamo toj »gori« Božanske Tajne. Zato vas – predraga sva moja braćo i sestre, dragi svi vi vjernici kao i svi stanovnici naše po Božjoj dobroti blagoslovljene zemlje ‒ pozdravljam s posebnim ohrabrenjem i radošću!
Moram priznati da me do svih dubina moga siromašnog bića zahvatila orlovska snaga gledanja u Sunce vječnoga Boga – molitva poniznog Charlesa de Foucaulda, Isusovog malog brata Karla kojeg je Crkva proglasila blaženim.
Braćo i sestre, pred nama je slavlje Božića! Kada to kažemo, ne mislimo prvenstveno ni na naš kalendar, niti na neki naš određeni program života. Mislimo samo na to da nam Utjelovljeni Bog ponovno daje mogućnost da čitavim svojim bićem iskusimo ono što je u svakom pogledu jednokratno i jedinstveno. A to je ‒ da se Vječna ljubav svom snagom pretače u našu povijest; upravo u moju i tvoju povijest. To, nadalje, znači da On, Neizrecivi – danas i ovdje postaje Izreciv!
Božić je zato najcjelovitije nadahnuće nama zemaljskim ljudima; nama ljudima – tim vječnim tražiteljima sreće, ali, prije svega, vječnim gunđalima i nezadovoljnicima. Samo nam Božić najočitije govori u kojem pravcu se moramo kretati ako hoćemo biti sretni. Božić nam govori da nije istina da ne postoje čisti zrak i voda; govori nam da imamo lijek za sve bolesti, da postoji pravo nadahnuće za baš sve autentične ljude po dolinama našeg Planeta.
Ukratko, rođenje Božjega Sina otvara nebo, prosvjetljuje tamu, pokazuje putove, ozdravlja srce, komponira melodije, donosi vječnost, garantira nadu...
Hodimo, dakle, putovima Utjelovljenoga Božjeg Sina.
Braćo i sestre! Bio vam nadasve sretan i blagoslovljen Božić! Slavlje Božića neka vas svom svojom snagom uvede u Novu godinu 2022.!
Braći i sestrama istočne tradicije: Mir Božiji – Hristos se rodi!
Svima pak mir i blagoslov Boga Oca i Sina i Duha Svetoga.
Stanislav Hočevar, SDB
beogradski nadbiskup i metropolit

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika