Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lijepa kuća i vrt ka ulici

Zelene i prostrane ulice s predbaštama ispred kuća u Kertvarošu temelje imaju u propisima o gradnji koji su donijeti nakon što je 1924. godine napravljena regulacijska osnova ovog i susjedna dva gradska naselja. Sve nove kuće na tom području grade se s predbaštama, kako bi se taj dio grada, sa zdravstvenog gledišta, izgradio što bolje i ljepše, kaže se u jednoj od odluka Senata grada 1927. godine, te su slobodnostojeće, s obilnim priljevom svjetla i zraka.
Među graditeljskim uvjetima u odluci Senata kojom je u ožujku 1927. godine odobrena gradnja nove kuće Grgi Šefčiću, također je naglašena potreba sadnje vrta: »Prostor pred kućom (s ulične strane – prim. a.) ima se zasaditi kao vrt...« (Povijesni arhiv Subotica, F: 47. 1695. odl. 267/1927). Projekt lijepe i velike obiteljske kuće na uglu ulice izradio je Dezider Berkeš. Očuvana je i danas, s malim promjenama, s drvenim prozorima i vratima iz tog perioda. Naravno, postoji i vrt, a ograda je »providna« ka ulici, kako je to u uvjetima, upravo tim riječima, naloženo još prilikom izgradnje, tj. nije odobravano podizanje visokih zidanih ograda s ulične strane dvorišta.
Ime Dezidera Berkeša, autora projekta zanimljive kuće »na lakat«, 1931. godine nalazimo na spisku 21 ovlaštenog građevinskog poduzimača, koliko ih je radilo na ovom području (Stevan Mačković: Industrija i industrijalci Subotice, str. 86). Upravo spomenute 1931. godine prešlo se na novi format opeke (koji je i danas standardan), pa je uslijedila zabrana proizvodnje i prodaje opeke dotadašnjeg većeg formata. To je proizvelo probleme za ciglane, koje se ionako nisu mogle pohvaliti sjajnim poslovnim rezultatima, jer im je zbog visokih željezničkih tarifa za transport robe, tržište suženo na subotičko. Cijene prijevoza destimulirale su prodaju izvan mjesta proizvodnje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika