Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dinamo jesenski prvak zahvaljujući boljoj gol razlici

Ostajući neporažena u velikom derbiju posljednjeg, 20. kola elitnog razreda hrvatskog klupskog nogometa, momčad Osijeka se priključila vodećima Dinamu i Rijeci, osvajačima 40 bodova. Zahvaljujući uvjerljivo najboljoj gol razlici (+26) momčad Dinama je nakon tri uzastopne pobjede zasjela na prvo mjesto tablice i osvojila naslov tzv. jesenskog prvaka.

Modri finiš

Poraz od Hajduka u Maksimiru uzdrmao je modre redove, a potom je novopostavljeni trener (v. d. do kraja sezone) Željko Kopić uspostavio poljuljanu rezultatsku ravnotežu i prvo pobjedom protiv West Hama u Londonu (1:0) izborio europroljeće i duel protiv Seville u nastavku natjecanja Lige Europe. Potom je upisao tri uzastopne prvenstvene pobjede (Istra 2:0, Slaven 3:0 i Hrvatski dragovoljac 2:0) i furioznim finišom bez primljenog gola zasjeo na prvu poziciju. Uza sve, Dinamo je prvi sa susretom manje jer mu još slijedi i odgođeni susret 9. kola protiv Hajduka. 
Prvi pratitelji jesenskog prvaka i aktualnog branitelja naslova, Rijeka i Osijek, osvojili su identičan broj bodova (uz susret više) učinivši ovu polusezonu jednom od najzanimljivijih i najneizvjesnijih u povijesti 1. HNL. Tri momčadi s istim brojem bodova, uz četvrtoplasirani Hajduk s pet bodova zaostatka i također susret manje, čine Prvu hrvatsku ligu više nego atraktivnom za gledanje.  

Derbi za kraj

Šlag na konac zanimljive polusezone donio je derbi između Hajduka i Osijeka na dupke ispunjenom Poljudu (30.800 gledatelja). Susret je protekao u velikoj borbi dva izjednačena protivnika u kojoj je gostujuća momčad propustila iskoristiti opravdano dosuđeni jedanaesterac (obrana Kalinića). Imao je i Hajduk svoju prigodu za gol (vratnica Livaje), ali se čini kako je prema viđenom neodlučeni rezultat najpravedniji ishod posljednjeg susreta 20. ligaškog kola. Prvenstvo se nastavlja već 29. siječnja kada su na programu susreti 21. kola i nastavak krajnje neizvjesne borbe za naslov prvaka.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika