Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Deset godina stvaranja lijepoga

Hrvatska likovna udruga Croart u povodu desete obljetnice rada udruge organizirala je izložbu slika u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Otvorenje izložbe na kojoj su se predstavili članovi udruge i gostujući autori održano je u adventsko predvečerje 20. prosinca. Izloženi radovi nastali su na likovnoj koloniji u povodu desete obljetnice rada Croarta koja je održana u rujnu ove godine u ambijentu Kluba prijatelja Bačvanke u Aleksandrovu.
Udruga Croart formirana je početkom 2011. s ciljem okupljanja ljubitelja likovne umjetnosti, razvijanja i njegovanja kulturne tradicije, očuvanja baštine, promicanja kulturnog naslijeđa vojvođanskih Hrvata. Udruga Croart broji 35 članova od kojih su 27 slikari, a ostali su ljubitelji likovne umjetnosti i velika potpora radu udruge. Upravo 27 slikara je na ovoj izložbi predstavilo svoje radove, kao i četvero gostiju. 
Na ovoj izložbi slikarskim djelima su se predstavili Cecilija Miler, Cilika Dulić Kasiba, Katica Seleši, Eva Horvat Uzon, Slobodan Zovko, Snežana Buljovčić, Ružica Miković Žigmanov, Kristijan Sekulić, Anđelka Dulić, Nela Horvat, Sándor Kerekes Keš, Marta Pestalić, Kata Šetrov, Miodrag Mišo Boroš, Jasmina Gina Tabak, Nera Pletikosić, Ankica Perge Karačić, László Kelcs, Ildiko Eva Monuš, Maja Kovač, Julijana B. Gurbić, Rozalija Ilić, Jadranka Gaćeša Vučetić, Larisa Đurić, Ante Karačić Karas, Čedo Lišić, Marta Lišić, Divna Lulić Jovčić, kao i gosti: Ivan Vajda (Hrvatska), Vladimir Doroghazi (Srbija), László Hubert i Lajos Vicai (Mađarska).
Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. 
»U desetoj godini postojanja naša likovna udruga ovom izložbom iznova potvrđuje kontinuitet svoje prisutnosti na likovnoj sceni, kako Subotice tako i Vojvodine. Možemo uočiti da je na platnima prisutno obilje likovnih dojmova, impresija i shodno tome zasebnih slikarskih poetika; uglavnom su dominantni radovi figuralnog izričaja, uz poneku samosvojnu apstraktnu kompoziciju. Šarolikost slikarskih opredjeljenja zasigurno je jedan od tipičnih osobina nastalih radova, kako u ovoj godini tako i u nizu ranijih kolektivnih izložbi članova i članica udruge, te gostujućih slikara na poznatim kolonijama međunarodnog tipa, naime – u pitanju su Likovna kolonija Panon i Likovna kolonija Stipan Šabić. Raznolikost stilova, tehnika i likovnih postupaka kao prepoznatljivi znamen ove udruge ujedno su i pokazatelj njene otvorenosti ka novome, ka spajanju onoga tradicionalnoga s inovativnim.«
Posjetitelje izložbe i slikare je pozdravio i predsjednik udruge Croart Josip Horvat, a otvorenju su nazočili i konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina i predsjednik odbora HNV-a za kulturu Vojislav Temunović.
U programu otvorenja sudjelovali su Antonija Dulić uz pratnju tamburaškog ansambla Hajo i pjesnikinja Nevena Mlinko, koja je čitala svoju poeziju. Izložba će biti otvorena do 3. siječnja 2022. godine.
Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika