Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kruna ovogodišnjeg jubileja

U godini jubileja Subotičkog tamburaškog orkestra (45), 16. prosinca u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici održan je božićni koncert. Da ovaj subotički orkestar priređuje božićni koncert nije nikakva novina, ali ovoga puta program koncerta je bio nešto drugačiji od uobičajenih tradicijskih božićnih pjesama. 
Po riječima dirigentice STO Marijane Marki prošlogodišnji koncert je zbog pandemije izostao, te je ove godine održan 30. božićni koncert, a ovaj jubilej bio je dovoljan povod za nešto drugačiji repertoar. 
»Već duže vrijeme smo planirali neki ovakav koncert, no kad dođe prosinac obično bude puno koncerata i nastupa. Prethodnih godina se događalo da imamo po dva nastupa u istom danu, te smo odlučili ove godine sve preduhitriti i početkom studenoga smo krenuli s pripremom programa. Istina, do posljednjeg časa smo čekali hoće li nam odobriti Veliku vijećnicu, ali smo se sve vrijeme spremali kao da će tako biti«, kaže Marki. 
Da su se za to spremali uvjerili su i brojnu publiku kvalitetom muziciranja i tehnikom sviranja, a budući da je koncert u Vijećnici rasprodan u jednom danu, isti program je ponovljen u repriznom terminu 21. prosinca u franjevačkoj crkvi sv. Mihovila arkanđela u Subotici. 
»Proteklih godina smo bili sudionici tradicijskih božićnih koncerata. Ni sada ne bježimo od tradicije, koja je izvedena u prvom dijelu koncerta, ali orkestar već godinama radi na dokazivanju kako tambura nije samo tradicijski instrument nego da se na njoj može puno toga. To smo već dokazali, kako klasičnim kompozicijama, filmskom glazbom, evergreenom, pop, jazz glazbom... Dokazali smo da tambura može puno toga što njoj nije svojstveno ili bolje rečeno što ljudi nisu navikli slušati na tamburi. To smo utkali i u ovaj božićni program«, pojašnjava sugovornica. 
U prvom dijelu koncerta izvedene su tradicijske pjesme s ovih prostora, a potom poznate svjetske skladbe koje su sinonim za Božić, te su se redale zabavne skladbe suvremenika koji su u pjesmama oslikali božićne impresije. 
Uz veliki i dječji Subotički tamburaški orkestar prvi puta je nastupio ženski zbor STO Choir singers i dječji zbor Zvjezdice STO, te vokalni solisti Antonija Dulić, Marija Kovač, Ante Crnković, Bojan Bukvić, Stefana Lazić, Martina Cvijin i Jakov Vukov, kao i gosti koncerta Mario Bošnjak (udaraljke) i Filip Čeliković (klavir). 
Ženski zbor formiran je za ovu prigodu, te je sada prvi put nastupio u pratnji orkestra. 
»Iako je zbor novina, to je već dugo bilo prisutno u našim planovima i mislima. Zbor čine žene, djevojke koje su na neki način već surađivale s orkestrom ili bile njegove članice u proteklim godinama. Iskreno rečeno: kada smo počeli s ovom idejom, bojala sam se kako će to biti i spremila sam se na skromnu brojku, da bismo na kraju dostigli broj od 25 članica. Interesiranje je prisutno, te se nadam kako će još biti prilike da nastupimo skupa«, kaže Marijana Marki i pojašnjava kako je i dječji zbor Zvjezdice STO formiran za ovu priliku, te da se od njih očekuje da jednoga dana izrastu u »zvijezde«, odnosno vokalne soliste orkestra. 
Nova godina donosi i nove planove i angažmane, a po riječima sugovornice, u Subotičkom tamburaškom orkestru ih ima. Što će se uspjeti ostvariti predstoji nam tek vidjeti. Ono što je sigurno, tamburaši bez neke veće pauze nastavljaju s radom i hrabro koračaju ka zlatnom jubileju. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika