Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plod rada – dva nosača zvuka

Po već ustaljenoj tradiciji, pred kraj godine Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama priređuje godišnji koncert na kojem se prikaže dio onoga što se radilo tijekom godine. Takav program za svoju vjernu publiku priredili su i ove godine, no i ovoga puta online. Razlog za ovakvu odluku je jasan i svima dobro poznat, a time su još jednom pokazali kako se i ovako može. 
Koncert je premijerno prikazan 19. prosinca putem YouTube kanala udruge i Facebook profila iste, a ona dobra strana online događanja je da se ono može odgođeno pogledati i to više puta. 
Na koncertu su nastupili Dječji i Veliki festivalski tamburaški orkestar, nekoliko solista sa XVII. Smotre dječjih pjevača i zborova, te nagrađeni autori XXI. Festivala bunjevački pisama. Orkestrima je i ovoga puta ravnala prof. Mira Temunović, a koncert je sniman u subotičkoj Sinagogi. 
Dječji tamburaški orkestar predstavio se instrumentalnim kompozicijama, te su glazbenom pratnjom bili podrška svojim vršnjacima, vokalnim solistima Smotre Magdaleni Kujundžić, Roki Piukoviću i Jakovu Vukovu.  
U izvođenju Velikog festivalskog tamburaškog orkestra na programu su bile instrumentalne kompozicije, te su se redale nagrađene pjesme s ovogodišnjeg Festivala. Nastupili su Stanko Šarić, Slaven Stilinović u pratnji tamburaškog sastava Patrioti, ansambl Hajo, Iva Molnar i Stipan Milodanović. Budući da je nagrada publike izostala na Festivalu zbog glasanja, sada je proglašena. Po mišljenju publike najbolja pjesma XXI. Festivala nosi naslov Bunjevka. Tekst za ovu skladbu potpisuje Josip Dumendžić Meštar, dok su glazba i aranžman djelo autora Vojislava Temunovića. Pjesmu je izvela debitantica Iva Molnar. Po pravilu, nagrada se dodjeljuje autoru glazbe, no prof. Temunović je odlučio nagradu prepustiti Ivi, te je sliku od slame pod nazivom Tambura autorice Marije Sarić, Ivi Molnar uručio predsjednik UO HGU Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente. 
Sve pjesme izvedene na ovogodišnjem Festivalu snimljene su i na nosač zvuka, koji se može poručiti putem mail adrese hgu.fbp@gmail.com po cijeni od 350 dinara plus ptt trošak. 
Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama je u proteklih mjesec dana privela kraju još jedan etnomuzikološki projekt. Naime, snimljen je CD na kome se nalaze zaboravljene pjesme i melodije iz bunjevačkih svatova. Ovaj projekt proistekao je iz rada na Seminaru bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu i objave Zbornika radova Čuvari tradicije. CD je produkt zajedničkog rada i istraživanja bunjevačkog narodnog stvaralaštva prof. etnomuzikologije u Muzičkoj školi u Subotici Tamare Štricki Seg i profesora tambure u istoj školi Vojislava Temunovića. Tako se na CD-u nalazi zbirka instrumentala, pjesama i bunjevačkih kola. Vokalni solisti na ovom nosaču zvuka su prof. Tamara Štricki Seg i Josip Francišković, koji su se također predstavili na godišnjem koncertu. CD Bunjevački svatovi – zaboravljene pisme i melodije se može nabaviti putem već spomenute mail adrese, po cijeni od 350 dinara.  
Koncert je završen onako kako se nekoć opraštalo kada se odlazilo iz svatova – tradicijskim svatovskim maršom za ispraćaj. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika