Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Nagrađeni istraživači baštine banatskih Hrvata 

ZAGREB – Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva nagradio je studente etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu nagradom Milovan Gavazzi za 2020. godinu u kategoriji studentskog rada za izniman angažman na terenskom etnološkom istraživanju Hrvata u Vojvodini tijekom 2019. i 2020. godine koje je rezultiralo radovima objavljenim u Godišnjaku za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Nagrađeni su: Branimir Bilafer, Viktorija Ćurlin, Doris Dautović, Dominik Horvat, Valentina Jagetić, Šima Jelić, Dinko Kovačić, Lara Pokos, Nikola Puljić i Adrijana Puškarić. Istraživanje je obavljeno u okviru kolegija Prakse terenskog istraživanja nositeljice prof. dr. sc. Milane Černelić i Identiteti manjinskih kultura nositeljice izv. prof. dr. sc. Marijete Rajković Iveta.
»Čestitamo nagrađenim studentima i njihovim mentoricama na iznimnom trudu u istraživanju i znanstvenom tematiziranju banatskih Hrvata. Njihovi će radovi biti objavljeni i u monografiji Tradicijska baština i identitet banatskih Hrvata, gl. urednice Marijete Rajković Iveta. Suizdavači monografije su Filozofski fakultet u Zagrebu, FF Press i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata«, navode u ZKVH-u.

Ženici u Beogradu

BEOGRAD – HKD Hrvatski kulturni centar Beograd organizirao je beogradsko gostovanje predstave Ženici splitske Kazališne družine Ritam igre. Predstava je igrana u petak, 17. prosinca, u prostoru Fondacije A. G. Matoš. 
Ženici su melodrama s elementima pučke komedije, a donosi životne priče dvaju gastarbajtera. Autor teksta je Ilija Zovko, a u predstavi glume Ivan Baranović i Pere Eranović, koji ujedno potpisuju i režiju. 
»Predstava je bila odlična, nasmijala je publiku. I gostujući glumci su zadovoljni, nadamo se daljnjoj suradnji s njima, planiramo gostovanje predstave Roko i Cicibela Kazališne družine Ritam igre«, kaže predsjednica HKC-a Beograd Ljiljana Crnić. 
Video zapis predstave može se pogledati na Youtube kanalu udruge. 

Božićna akademija u Mitrovici

SRIJEMSKA MITROVICA – HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice organizira božićnu akademiju O pastiri, čudo novo! koja će biti održana u nedjelju, 26. prosinca, u Hrvatskom domu. Početak je u 19 sati, a ulaz je slobodan.  

Božićni koncert u Petrovaradinu

PETROVARADIN – HKPD Jelačić iz Petrovaradina priredit će svoj tradicionalni božićni koncert u utorak, 28. prosinca, u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu, u 18 sati. U programu će sudjelovati mješoviti zbor HKPD-a Jelačić i zbor župe Presvetoga Trojstva iz Srijemskih Karlovaca. Partner koncerta je Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada. Ulaz je slobodan.

Izložba »Dva i pol stoljeća od dolaska Hrvata u Istočni Srijem«

RUMA – Etnološka izložba »Dva i pol stoljeća od dolaska Hrvata u Istočni Srijem« bit će otvorena u utorak, 28. prosinca, u Zavičajnom muzeju u Rumi (Glavna 182). Autori izložbe su Jelena Arsenović i Milivoj Kovačević. Generalni pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije. Otvorenje je u 18 sati.

Božićni koncert u Novom Sadu

NOVI SAD – U crkvi Imena Marijinog u Novom Sadu, u srijedu, 29. prosinca, bit će održan Božićni koncert. Sudjeluju: Novosadski tamburaški kvartet, Komorni vokalni sastav Res Miranda, Ženski tamburaški sastav La Banda, Župni zbor Laudanti (dirigent David Bertran) i Novosadska tamburaška filharmonija (dirigent Marko Parčetić). Početak je u 19 sati. 

Srijemci Srijemu u Surčinu

SURČIN – Manifestacija Srijemci Srijemu 2021. bit će održana u četvrtak, 30. prosinca, u Kulturnom
centru u Surčinu, s početkom u 18 sati. U okviru manifestacije bit će prikazan film o hrvatskim udrugama kulture iz Srijema koji je snimljen uz potporu Ministarstva kulture Republike Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika