Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Hrc­ko« među pri­ja­te­ljima

Hrvati su jedna od manjinskih zajednica koja je među posljednjima dočekala da joj se u Srbiji i Crnoj Gori prizna taj status. Korak po korak, zahvaljujući suvremenim težnjama i mladim ljudima, Hrvati nastoje sustići i ostvariti prava koja druge manjinske zajednice ostvaruju već deset-ljećima. Tako je konačno zaživio i »Hrcko«, prvi podlistak za djecu na hrvatskom jeziku kojemu je život udahnula mlada suradnička ekipa pod okriljem NIU »Hrvatska riječ«.
    Do sada je u Vojvodini izlazilo sedam dječjih i omladinskih novina – na mađarskom, rusinskom, rumunjskom, slovačkom – a tome se na Badnji dan, 24. prosinca 2003. godine pridružio i »Hrcko«, za sada namijenjen upravo onima koji su tek naučili čitati i pisati – djeci nižih razreda osnovne škole.
    Na predstavljanju »Hrcka« 27. prosinca 2003. godine u subotičkoj Gradskoj kući okupili su se predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, prijatelji, suradnici, te najmlađi čitatelji prvog dječjeg časopisa na hrvatskom jeziku na ovim prostorima.
    Tom prigodom direktor »Hrvatske riječi« Zvonimir Perušić istaknuo je kako NIU trenutačno nema osigurana sredstva od strane osnivača za izdavanje dječjeg časopisa, ali da će ih nastojati osigurati, te da bi u tom slučaju »Hrcko« i dalje bio podlistak koji bi izlazio najvjerojatnije jednom mjesečno.
    Urednica »Hrcka« Ivana Petrekanić je govoreći o sadržaju podlistka rekla kako se u njemu nalaze teme iz različitih oblasti, da su primjerene uzrastu najmlađih čitatelja, te je pozvala sve zainteresirane na suradnju u korist kvalitetnijeg časopisa.
    Član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Dujo Runje je rekao kako je dječji list značajan za svaku zajednicu, a za manjinsku osobito i tim više, jer, kako je rekao, školstvo na manjinskom jeziku ništa ne bi vrijedilo ako »Hrcko« ne uđe u obitelji i započne najprirodnije učenje materinjeg jezika u uzrastu kad se on najlakše uči, te će tako ovaj časopis jezik učiniti živim.
    Predsjednik Izdavačkog savjeta »Hrvatske riječi« Tomislav Žigmanov istaknuo je da zajednica treba biti ponosna na »Hrcka«, jer je to proizvod koji je u hrvatskoj zajednici nedostajao, a spram tog proizvoda zajednica mora biti odgovorna, surađivati s njime i pretplaćivati se na njega.
    U razgovorima koji su uslijedili poslije uvodnih govora, okupljeni su iskazali svoje zadovoljstvo novim časopisom i ukazivali na njegov značaj u očuvanju hrvatskog identiteta na ovim prostorima.
    U ovisnosti od financijskih sredstava ovisit će i dinamika izlaženja »Hrcka«, te budući koncept lista. Postoji ideja da se on konceptualno proširi, kako bi se prilagodio i starijim uzrastima, odnosno djeci u višim razredima. Za sada će »Hrcko« izlaziti na dvije strane u svakom broju tjednika »Hrvatska riječ«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika