Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret rubova i središnjice

U Budimpešti je 25. studenoga održan program Hrvatska književna Panonija IV, koju su organizirali Društvo hrvatskih književnika Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i kulturni centar Croatica nonproft kft. iz Budimpešte u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha, Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom i đačkim domom iz Budimpešte (HOŠIG), Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata i Spomen-muzejom biskupa Josipa Jurja Strossmayera iz Đakova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, objavio je DHK. 
Riječ je o manifestaciji koja okuplja hrvatske književne autore iz zemalja panonskoga prostora – Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije i BiH. 

Književnost u zrcalima

Vojvođanski prinos ovogodišnjem programu bilo je premijerno predstavljanje knjige Katarine Čeliković Književnost u zrcalima – ogledi i eseji o književnosti Hrvata u Vojvodini objavljene u nakladi ZKVH-a.
Urednik i recenzent knjige Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je ova knjiga »faktografski pouzdana, sadržajno izvrsno užlijebljena u veće cjeline znane nam mjesne hrvatske književnosti, uz mnogovrsne pojašnjenosti i protumačenosti književnih djela i opusa, književnih pojavnosti i instituta te s ispravnim prosudbama i ocjenama, iznesenim na, u stilskom smislu, suveren a lako čitljiv način. Hrvatska (je) književnost u Vojvodini knjigom Katarine Čeliković dobila još jedan vrsni prinos stručnoj i kompetentnoj autorecepciji, a kroatistika kao takva i u cjelini vrijedno djelo o hrvatskoj književnosti istočnog zagraničnog ruba«.
Autorica je izrazila zadovoljstvo što je njeno prvo predstavljanje ove knjige u Budimpešti, na manifestaciji koja okuplja publiku koja itekako prepoznaje kojim se temama ona bavi i što svojim radom nastoji postići. Nekoliko puta je naglasila kako želi da zrcala koja promatraju književnost Hrvata u Vojvodini ne budu pokrivena, kako je to u kućama u Bačkoj kada netko umre, već da budu čista i bistra da se u njima ogleda ono što vrijedi, posebice autori kakav je Balint Vujkov, čije se djelo na poseban način našlo u njenom zrcalu.

Izložbe, povelja, čitanja...

U okviru Panonije predstavljeno je stvaralaštvo mlade hrvatske književnice Paule Rem, priređen je kulinarski program i izložba Slavonski Advent u Budimpešti, otvorena je izložba Panonske perspektive Zdravka Ćosića (1941. – 2006.) iz zbirke đakovačkog Spomen-muzeja biskupa Strossmayera, a priređena je i dodjela Povelje uspješnosti Julija Benešića ovogodišnjem dobitniku hrvatskom znanstveniku, pjesniku i kritičaru dr. sc. Stjepanu Blažetinu. 
Završni dio programa bio je posvećen književnim čitanjima autora, a predstavili su se: Goran Rem, Paula Rem, Joso Živković, Mirko Ćurić, Stjepan Blažetin, Katarina Čeliković i Tomislav Žigmanov.
U ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek potporu manifestaciji iskazao je u svojem govoru veleposlanik Hrvatske u Mađarskoj dr. Mladen Andrlić.
Program manifestacije održan je u prostorijama HOŠIG-a i Medijskog centra Croatica.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika