Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Biskup Antunović dobio spomenik i u Baji

Poput svojih sunarodnjaka u Srbiji, i Hrvati u Mađarskoj podigli su spomenik biskupu i preporoditelju Ivanu Antunoviću (Kunbaja, 1815. – Kalača, 1888.). Spomenik je podignut u bačkom mjestu Baja, a otkriven je na prošlotjednoj svečanosti, kojoj su, među ostalim, nazočili i predstavnici ovdašnjih Hrvata. Rad je akademskog kipara Bernarda Pešorde iz Zagreba, koji je autor i subotičkog spomenika Antunoviću. 
»Pozivam vas na zajedništvo i potičem da i nadalje čuvate i razvijate svoj hrvatski identitet, svoju vjeru i bogatu kulturnu baštinu kao što je to činio i biskup Ivan Antunović – u svim aktivnostima koje budete poduzimali u tome smjeru i s tom namjerom institucije Republike Hrvatske pružit će vam svoju punu potporu«, poručio je ovom prigodom državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.
Ovom prigodom održano je i svečano misno slavlje koje je predslavio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.
Biskup Antunović jedna je od najznačajnijih osoba među Hrvatima u Ugarskoj u XIX. stoljeću. Bio je veliki narodni prosvjetitelj i preporoditelj, kalački kanonik i naslovni biskup bosonski, pokretač preporoda među ugarskim Bunjevcima i Šokcima, publicist i prozni pisac. Pokretač je Bunjevačkih i šokačkih novina i Bunjevačke i šokačke vile. 
Podsjetimo, prije nešto više od godinu dana i u Subotici je otkriven spomenik biskupu Antunoviću, a kao rezultat zajedničke inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća, KD-a Ivan Antunović i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastale povodom 200. obljetnice rođenja ovog velikana, koja je proslavljena 2015. godine.
»Jedan narod, jedna povijest do 1920. i posljednje stoljeće velikih lomova i uspona u dvije države... Preporoditeljsko Antunovićevo djelo bačke Hrvate i dalje vrlo čvrsto povezuje!«, stoji u objavi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na twitteru, čiji su predstavnici nazočili ovom događaju. 
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika