Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Moć riječi

Kada se nekoga hoće uvrijediti, isprovocirati, napasti… vadi se poznati arsenal pogrdnih riječi i uvreda. Od bande lopovske, domaćih izdajnika i sličnih kovanica koje neću dalje nabrajati. Prvo zato što neke i nisu za novine, a drugo što su i vama dobro poznate. Ustalio se taj rječnik na prosvjedima, nogometnim utakmicama, u medijima i zapravo postao je dio naše svakodnevice, pa više i ne izaziva ni čuđenje ni reagiranje. Nisam ni ja ni začuđena, ni iznenađena. Uglavnom, jer, moram priznati, iznenadili su me povici na prosvjedima, oni koji su se čuli u Šapcu kada je došlo do sukoba prosvjednika i pristalica vlasti. O palicama i čekićima već smo dosta i vidjeli i čuli, a između zamaha palicom i udarca čekićem čuli su se i povici »ustaše«. Nisam baš sigurna tko je kome vikako »ustaše« – prosvjednici ili oni drugi, ali to nije ni važno. Za one koji su vikali važno je bilo samo uzviknuti nešto što će izazvati reakciju, jer se na lopove, izdajnike, plaćenike i slične epitete već nitko ni ne obazire. 
»Ustaše«, čini se, još uvijek »prolaze«, pa i tamo gdje to i nema nikakvog smisla, kao što je sukob pristalica vlasti i njenih protivnika.
Nema opravdanja, ali nije neočekivano čašćenje Žena u crnom, jer već smo naviknuti da svaka njihova akcija izaziva baš takvu reakciju. Uz nekoliko vulgarnih, uvredljivih i za novine nepriličnih riječi našle su se i »ustaše«. Paradoksalno, organizaciji koja se zalaže za osudu zločina, hapšenja i suđenja onima koji su ih počinili lijepi se etiketa koja je simbol masovnih zločina u Drugom svjetskom ratu.
Sve ovo zapravo dio je jedne šire slike u kojoj oni kojima je dostupan javni prostor govor mržnje prema drugima i drugačijima prenose i na obične ljude.
Svjesna je toga i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je prije nekoliko mjeseci, prilikom prezentiranja Izvješća o govoru mržnje u medijima, konstatirala kako je jezik jedno od najopasnijih oružja u svakom društvu, a u Srbiji su, kako je navela, najčešće žrtve diskriminacije pripadnici LGBT zajednice, Romi, Albanci, Hrvati, žene, migranti, uz negativne stereotipe prema određenim grupama, nacionalnim manjinama i politici susjednih država.
I čemu onda čuđenje? 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika