Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šareni gradovi

Iako siva boja ima mnogo nijansi, barem 50 ako je vjerovati naslovu filma, odnosno svim onim bojama kojima je obojeno jesensko nebo, našem oku, ali i biću, treba puno više. A sad kad je šarena krošnja otpala, dan treba malo oslikati lijepim fotografijama, a putniku dušu i destinacijama. Volim pronaći neke teme u tekstovima i skupiti destinacije oko nekog orijentira. Ovaj put za kolumnu biram gradove koji zrače bojom i pravim lijepi mali kolaž.

Kada boje čine svoje

Neću se usuditi niti jednom gradu dati titulu najšarenijeg, pa počinjem s metodom slučajnog odabira. Zapravo, prvi grad može biti prvi po abecednom redu, ali i zato što bih sutra vrlo rado spakirala torbu i krenula u Amsterdam. Šaren je i zabavan u svakom smislu te riječi. A kad je Amsterdam u pitanju, ne znam što je šarenije, jesu li to zgrade, ulice ili cvjetnjaci. Svakako, tulipani su nekako najslikovitiji obilježje ove europske metropole, pa je šetnja šarenim cvjetnim tržnicama lijep izlet na kojem možete kupiti sjemenke tulipana, bonsai i male biljke mesožderke. Bicikli su također šareni, a tu su i šarene nizozemske emisije: sajmovi sira. Održavaju se u Alkmaaru, Edimamu, Hornu, Goudi i Vourdenu određenim danima u tjednu.
Prijelaz iz šarenog Amsterdama činimo plavom bojom Plavog grada. Chefchaouen (skraćeno – Shauen) je zabačeni gradić na sjeveroistoku Maroka, s nebeskoplavim i morsko plavim kućama razasutim po obroncima zelenog planinskog masiva Grebena. Postoji nekoliko teorija zašto je grad obojen u plavo. Prema jednoj, plava boja je simbol židovske kulture i brani tu simboliku, a prema drugoj teoriji riječ je o praktičnim razlozima jer plava boja vara komarce. Sve do 1920. godine ovo popularno odredište branilo je ulazak svim kršćanima bez iznimke.
Kad zatvorim oči i pomislim na šarenilo, sjetim se Kube i u glavi su mi svi hitovi pjesama koje zovu na Kubu. Glavni grad Kube, Havana, nezaobilazna je destinacija za one koji žele dodati malo boje svojim putovanjima. A kada je Havana u pitanju, nisu samo šarene građevine već ćete ovdje pronaći najšarenije automobile koje ste ikada vidjeli. Nije rijetkost da parkirani automobil i zgrada iza njega budu iste boje.
Egzotični nastavak nalazi se u četvrti La Boca, koja se nalazi u glavnom gradu Argentine. Kako drugi pišu, ovo mjesto je najsvjetlije mjesto koje ćete ikada vidjeti, a poznato je po svojim slikovitim drvenim kućama i pješačkim stazama. Ovaj dio Buenos Airesa dom je brojnih likovnih kolonija, pa je označen kao umjetničko mjesto. Šarene kuće dio su pozadine za njihove umjetničke izvedbe.

Život kao u crtanom filmu

Španjolska je poznata po svojim bojama i šarenilu, a za ovaj izbor izdvajamo Huskar, tradicionalno španjolsko selo smješteno u andaluzijskim planinama iznad Marbelle. Zanimljiva je priča o bojama ovog mjesta i sve do 2011. godine ovo naselje obilježile su brojne bijele kuće. Te je godine Sony Pictures, kako bi promovirao film Štrumpfovi, obojio sve fasade u plavo. Nakon isteka ugovora mještani su odlučili zadržati plavu boju.
Boravak u Europi nastavljamo prikazujući Monteroso al Mare, Vernaco, Corniglio, Manarolu i Riomaggiore, mala naselja u Italiji poznata kao »Pet zemalja«, koja su bila izolirana od ostatka Italije sve do 19. stoljeća, sve do izgradnje željezničke pruge. Njihova neobična drvena sela na rivijeri ono su što ih izdvaja i ubraja u ovo šareno odredište.
Završavamo šaroliku priču na najšarenijem mjestu na Zemlji i odlazimo u Rainbow Village na Tajvanu. Selo je izgrađeno prije 70 godina, kao utočište za vojsku i dio je velike metropole. Priča o ovom selu možda i ne bi bila toliko zanimljiva da vremenom ovo mjesto nije ostalo poluprazno i pretvorilo se u sirotinjski kvart, a vlasti su odlučile srušiti ovaj dio grada. Stanovnici sela branili su se na vrlo neobičan način, počevši ga oslikavati karikaturama i slikama povijesnih osoba. Danas se ovdje nalaze zadivljujuća umjetnička djela kojima su stanovnici branili postojanje sela, a koja danas svake godine privlače preko milijun turista.
Boje koje emitiramo svojom dušom, gradom i krajolikom nešto su što nas čini sretnima i što u nekim situacijama i na neki neobičan način brani naše postojanje.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika