Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zbližavanje kršćanskih crkava

Pod geslom »Kao što si ti Oče u meni i ja u tebi, tako neka i oni nama budu jedno« (Iv.17,20), u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 27. studenoga održan je Deseti ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja. U cjelovečernjem programu predstavili su se Mješoviti župni zbor crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Zemuna sv. Cecilija pod dirigentskom palicom Zorana Đorđevića, ansambl Musica caelestis, sopranistica Tijana Nikolić na orguljama Lidija Martiniello, ženski zbor Pojoča družba iz Beograda i mješoviti zbor Tilia koji djeluje pri Slovačkoj evangeličkoj crkvi iz Stare Pazove. Cilj ovih susreta je, kao što i sam naziv govori, promicanje ekumenizma, odnosno zbližavanje zborova crkvenog pjevanja različitih kršćanskih crkava na ovim prostorima. Kroz ove susrete vjernici različitih konfesija upoznaju jedni druge, uče jedni o drugima, o svojim zajednicama, kulturama i crkvama, što sve doprinosi razvoju tolerancije i mira među ljudima.
Želja za jednom takvom manifestacijom javila se prije deset godina na inicijativu zemunskog župnika preč. Joze Duspare. S obzirom na to da su Srijem i Zemun multinacionalne i multikonfesionalne sredine i da su vjernici na različite načine povezani s vjernicima različitih konfesija, posebno s vjernicima Srpske pravoslavne crkve, Ekumenski susreti zborova crkvenog pjevanja kao jedinstveni događaj u zemunskoj župi nastao je upravo iz želje da se razvija i učvršćuje ekumenski dijalog. 
»Ekumenski susret zborova veoma je važan. To je sada postala višegodišnja tradicija ekumenskih susreta ljudi koji pjevaju u crkvama, koji doprinose uljepšavanju liturgije i onih koji nastoje da vjernici što dublje dožive liturgiju u kojoj aktivno sudjeluju. U vrijeme organiziranja prvog susreta bio sam podržan od državnih institucija Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama i bolnice Belmedic, a u tome su me podržali i mnogi katolički i pravoslavni svećenici. Ovogodišnje susrete smo htjeli održati u većem opsegu, ali nismo uspjeli zbog pandemije. Međutim, veseli nas i ovoliki broj zborova koji su se odazvali, jer nam je važno da se kontinuitet nastavi. Dobijamo poruke podrške i želje da na susretima sudjeluju i zborovi iz drugih krajeva Srbije i Hrvatske. Najimpresivnije je to zajedništvo, koje se posebno može vidjeti na kraju susreta kada svi zborovi pred oltarom zapjevaju nekoliko pjesama kojima dajemo hvalu Bogu. To mi je daje poticaj i budi posebnu draž ovih susreta«, navodi preč. Duspara. 
Članice ansambla Musica caelestis redovite su sudionice na kulturnim događajima u župnoj crkvi u Zemunu. 
»Godinama nastupamo u ovoj crkvi. Imale smo nekoliko solističkih koncerata. Ove godine na molbu preč. Duspare odlučile smo nastupiti i na ovom susretu. Imamo priliku predstaviti neku drugu vrstu muzike, kombinaciju katoličke i pravoslavne koja se inače ne izvodi uz orgulje i uglavnom je pjevaju zborovi bez pratnje. Iskoristile smo našu suradnju da isprobamo nešto novo. To se svidjelo ljudima i publika je vrlo pozitivno reagirala na naše aranžmane«, izjavila je sopranistica Tijana Nikolić.
Članica mješovitog župnog zbora sv. Cecilija Katarina Tešić istaknula je važnost održavanja ekumenskih susreta, druženje i pjevanje koje im pruža zadovoljstvo. Kao i činjenica da pravoslavni vjernici često dolaze u našu crkvu na svete mise, te na koncerte, što također govori o vrijednostima ovoga događaja.
Mješoviti zbor Tilia ima dugogodišnju uspješnu suradnju sa župom u Zemunu. 
»Sprijateljili smo se sa župnim zborom iz Zemuna. Uvijek se neizmjerno radujemo susretima. U ovoj pandemijskoj situaciji ne možemo imati redovite probe niti je zbor kompletan, ali ne želimo prekinuti ovu lijepu suradnju«, istaknula je dirigentica Mješovitog zbora Tilia Ana Đurđević.  
I pored manjeg broja sudionika u odnosu na prethodne godine, i ovogodišnji susreti su potvrdili razvoj tradicije zborskog pjevanja, te zajedničku želju svih sudionika za jačanjem ekumenskog dijaloga i zajedništva.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika